مهاجرانی: اعتقادم به مربیان ایرانی بیشتر از خارجیهاست
«حشمت مهاجرانی» یک نام ماندگار در فوتبال ایران است. سالها پیش از این و در سال ۱۹۷۸ تیم ملی برای اولین بار تحت هدایت او راهی جامجهانی آرژانتین شد.
مهاجرانی درباره تیم ملی، مارک ویلموتس، برانکو و آینده فوتبال ایران حرفهای جالبی بر زبان آورد.
فوتبال ایران روزهای خوبی را پشت سر نمیگذارد، نظر شما چیست؟
فوتبال ایران پر از اشتباهات و تجربههای تلخ در گذشته است و این اشتباهات وجود داشته و خواهد داشت و مشخص نیست چه زمانی میخواهیم از آنها درس بگیریم.
شکستهای اخیر مقابل بحرین و عراق حسابی موجب ناراحتی مردم شده است.
بازی مقابل این تیمها همیشه برای هواداران فوتبال ایران از حساسیت زیادی برخوردار بوده است و آنها تحت هیچ شرایطی دوست ندارند برابر بحرین و عراق و به طور کلی تیمهای عربی تیمملی کشورشان بازنده باشد. متاسفانه نمایش ضعیف و بی برنامهای را از ایران در دو مسابه اخیر شاهد بودیم.
به نظر شما چرا این اتفاقات برای فوتبال ایران افتاد، مشکل کجا بود؟
مگر میشود با چهار جلسه تمرین بخواهیم در مسابقات مهم و معتبری چون مقدماتی جام جهانی شرکت کنیم؟ فوتبال ما برزیل، آلمان و اسپانیا نیست که ۴۸ ساعت قبل از بازیهایش تشکیل اردو بدهد و بعد توقع داشته باشیم به پیروزی رسیده و نتیجه مطلوب را کسب کند.
اتفاقاتی که پیش از بازی با عراق افتاد در این ناکامیها تاثیر داشت؟
همین طور است و در این موضوع هیچ شکی نیست، ارکان فوتبال مثل یک زنجیر به هم پیوسته هستند و اگر هر کدام از این حلقههای زنجیر متصل نباشد ناکامی حاصل میشود. وقتی ایران نتوانست اردوی تدارکاتی خوبی را برگزار کند، وقتی بازیهای تدارکاتی نداشتیم چطور میتوانیم انتظار معجزه را داشته باشیم.
ولی تیم ملی بهترین بازیکنان قاره آسیا را در اختیار دارد؟
این بازیکنان باید در کنار هم به هماهنگی تاکتیکی برسند، وقتی این بازیکنان با هم تمرین نکرده اند نتیجهاش همین میشود که فوتبال ایران نتایجی را مقابل عراق و بحرین کسب میکند که صعودمان را به خطر میاندازد.
ما نیز به عملکرد فنی تیم ملی نمره منفی خواهیم داد.
تیمی که در اختیار داریم با روزهای گذشتهاش فاصله زیادی داشته و حتی میتوانیم بگوییم قابل قیاس نیست، روحیه جنگندگی و امید در بین بازیکنان دیده نمیشود. انگار بازیکنان با فضا سازی در زمین مسابقه بیگانهاند. حمایت از بازیکن پا به توپ و بدون توپ وجود ندارد. شما به همین بازی با عراق نگاه کنید، آنها از دقیقه اول با انگیزه آمدند و تا لحظه آخر که دروازهمان را باز کردند این حس مبارزه طلبی در بین آنها دیده شد و لحظهای پا پس نکشیدند اما در سوی مقابل تیم ملی ایران نه بازیکن بازیساز داشت و نه یک رهبر و کاپیتان واقعی که بتواند به ریتم و جریان بازی نظم بدهد.
برخی از کارشناسان فوتبالی اعتقاد دارند بازی با عراق و بحرین روز خوب فوتبالی ایران نبود؟
این درست که در فوتبال روز خوب و بد وجود دارد اما آن چیزی که ما از عملکرد تیم ملی دیدیم به روز بد ارتباطی نداشت و یک نمایش سردرگم را شاهد بودیم. روز بد برای چند بازیکن است و یا اینکه از نظر تاکتیکی برنامه را در زمین پیاده کنی اما فرصتهایت تبدیل به گل نشود اما باید با کمال تاسف بگویم در ۲ بازی اخیر تیم ملی همه بد بودند و تاکتیک خاصی نداشتیم.
چاره کار چیست، کنار گذاشتن ویلموتس میتواند در این برهه به فوتبال ایران کمک کند؟
ویلموتس مربی بدی نیست و نباید در این برهه همه کاسه و کوزهها را گردن وی بیندازیم هرچند از نوع رفتار این مربی بلژیکی انتقاد دارم. یک مربی پس از شکست مقابل عراق نباید مستقیم به کشورش رفته و هیچ توضیح یا گزارشی درباره نتایجی که کسب کرده است ندهد؟ او باید به ایران میآمد و به مسولان فنی فدراسیون فوتبال پاسخ میداد.
چقدر او را مقصر میدانید؟
اگر بخواهیم بدون شنیدن حرفهای ویلموتس وی را مورد آماج و حملات قرار دهیم کار درست و اخلاقی انجام ندادهایم. به طور حتم این مربی دلایل خاص خودش را دارد و میتواند از عملکردش دفاع کند.
شوک به تیم ملی میتواند موثر واقع شود؟
بهنظرم در این برهه باید علل ناکامی تیم ملی را مورد بررسی قرار دهیم. شرایط تیم ملی همچون بیماری میماند که ابتدا باید به پزشک مراجعه کند تا بیماریاش را تشخیص دهد و بعد با دارو آن را درمان کند. در این شرایط مسولان فدراسیون فوتبال باید بهترین و عاقلانهترین راه راه را انتخاب کنند. مشورت با کارشناسان فوتبالی توصیه من به آنهاست.
گفته میشود برانکو جانشین ویلموتس در تیم ملی ایران خواهد شد؟
اینکه ویلموتس بماند یا جدا شود و یا برانکو هدایت تیم ملی را بر عهده بگیرد به تصمیم و سلیقه مدیران فدراسیون فوتبال بستگی دارد اما برانکو به فوتبال ایران آشناست و بازیکنان را به خوبی میشناسد. برانکو سالها در فوتبال ایران چه در رده ملی و چه در رده باشگاهی مربیگری کرده است و اینها خصوصیات فنی مثبت اوست.
با حضور مربی ایرانی بر روی نیمکت تیم ملی چقدر موافق هستید؟
اعتقاد من به مربیان ایرانی به مراتب بیشتر از مربیان خارجی است. در فوتبال ایران مربیان خوبی همچون «امیر قلعه نویی»، «یحیی گلمحمدی»، «علی دایی»، «علی کریمی»، «مهدی مهدویکیا» داریم که میتوانند سرمربی تیم ملی باشند، تا چه زمانی میخواهیم میلیونها دلار به مربیان خارجی پول بدهیم و نتیجهای نداشته باشد. قلعهنویی برای سرمربی شدن تیم ملی تمامی خصوصیات فنی را دارد.
به نظر شما تیم ملی راهی مرحله بعدی مسابقات مقدماتی خواهد شد؟
چرا که نه، ما چها ر بازی در دور برگشت پیش رو داریم که دو پیروزی مقابل تیمهای هنگ کنگ و کامبوج حتمی به نظر میرسد اما شرایط در بازی برابر تیمهای بحرین و عراق متفاوت است. اما با توجه به اینکه در خانه باید به مصاف رقبای خود برویم شانس زیادی برای برنده شدن داریم.
ایرنا