" تئاتر رویاها " از گلیزرها خالی میشود
یکی از مهمترین خبرهای دنیای فوتبال که در میان خبرهای جام جهانی 2022 منتشر شد و خیلی جدی گرفته نشد، مبنی بر این بود که سرانجام غول لیگ برتر یعنی منچستریونایتد ممکن است توسط خانواده گلیزر فروخته شود. خانواده گلیزر پس از اعلام خبر جدایی رونالدو در بیانیه ای اعلام کردند:"روند بررسی گزینههای استراتژیک برای منچستریونایتد را آغاز کردیم." در حقیقت به نظر می رسد که گلیزرها خود را برای سرمایه گذاران یا مشتری جدید آماده میکنند. قیمت یونایتد حدود هشت میلیارد یورو تخمین زده میشود که البته خانواده گلیزر حاضر هستند تا بخشی از سهام را بفروشند و سرمایه گذاران جدیدی را به باشگاهشان اضافه کنند. این تصمیم پس از 17 سال حضور جنجالی آنها در راس این باشگاه گرفته شده است. بسیاری از هواداران یونایتد در طول این مدت بارها و بارها تظاهراتی را علیه گلیزرها انجام دادند و خواهان فروش این باشگاه و اهدای مالکیت یونایتد به افرادی جدید شده بودند.
در یک ماه گذشته هواداران منچستریونایتد به مالکان باشگاه حمله کردهاند. خانواده گلیزر که بیش از یک دهه است مالکیت این باشگاه را بر عهده گرفتهاند، به عنوان عامل اصلی افول یونایتد در همین بازه زمانی شناخته میشوند و همواره اعتراضات علیه عملکردشان در اطراف اولدترافورد، روشن بوده است. آنها خواستار خروج گلیزرها از انگلیس و واگذاری مالکیت باشگاه هستند انتقاد به عملکرد آنها از جایی بیشتر شده که یونایتد از سال 2013 و پس از بازنشستگی فرگوسن، نتوانسته به قهرمانی لیگ برتر برسد و فصل گذشته را هم در رده ششم به پایان رساند تا از لیگ قهرمانان اروپا دور بماند. حالا روزنامه دیلیمیل فاش کرده که مالکان آمریکایی قصد دارند تا قیمتگذاری درستی روی باشگاه داشته باشند تا در اسرع وقت، مالکیت آن را واگذار نمایند.
در حال حاضر چند شخص و گروه برای خرید باشگاه ابراز علاقه کردهاند. به نظر میرسد چنین مبلغی برای جیم رتکلیف که به عنوان ثروتمندترین مرد بریتانیا شناخته میشود، جذاب است. او اوایل امسال در رقابت برای خریداری باشگاه چلسی ناکام ماند و رقابت را به تاد بولی آمریکایی باخت. البته رقیب دیگری هم وجود دارد که میخواهد منچستر یونایتد را بخرد. یک صندوق سرمایه گذاری مستقل در دبی در لیست مشتریان یونایتد قرار گرفته تا در صورت انجام این معامله، امارات نیز به لیست مالکان عرب باشگاه های انگلیسی بپیوندد؛ جایی که منچسترسیتی متعلق به گروه سرمایهگذاری ابوظبی هست و مالکیت نیوکاسل به عربستان سعودی رسیده است.
مالکوم گلیزر اکثریت سهام باشگاه را از طریق شرکت سرمایهگذاری "رد فوتبال” در سال 2005 به دست آورد. پس از آن، مالکوم و خانوادهاش شدیدا از سوی هواداران منچستریونایتد طرد و خواستار جدایی او و خانوادهاش از باشگاه شدند. اعتراضات در فصول اخیر افزایش یافته است. هواداران بارها در طول فصل جاری مقابل اولدترافورد تظاهرات و راهپیمایی ترتیب داده و خواستار خروج مالکان آمریکایی شدهاند. گلیزر ابتدا از طریق خرید و فروش ساعت و ایجاد فروشگاههای تعمیر آن ، کسب درآمد میکرد و به یک تاجر ثروتمند تبدیل شد و سپس به سمت املاک و مستغلات روی آورد. او تیم فوتبال " تامپا بی " را به عنوان اولین سرمایهگذاری خود در ورزش به قیمت 192 میلیون دلار خرید. مالکوم به توصیه پسرانش در سال 2003 شروع به جمع کردن سهام باشگاه منچستریونایتد کرد و تا پایان سال 2005 مالکیت کامل باشگاه را به دست گرفت.
قرار است گروه تجاری رین که وظیفه انتقال مالکیت چلسی از رومن آبراموویچ به مالکان جدیدش را داشت به عنوان مشاور مالی گلیزرها نیز فعالیت کند تا روند انجام این انتقال زودتر صورت بگیرد. خانواده گلیزر در سال 2005 این باشگاه را در ازای 790 میلیون پوند خریداری کردند. این درست زمانی بود که موفق شدند باقی سهامداران را پس از اینکه اولین سهام خود را در باشگاه در سال 2003 خریدند، از دور خارج کنند.
اما از همان زمان برادران گلیزر اصلا رابطه خوبی با هواداران نداشتند و نتوانستند علاقه آنها را به سوی خود جلب کنند. عدهای از هواداران بر این باور هستند که آنها تنها با انگیزههای ملی این باشگاه را خریداری کردند و به همین دلیل هیچگاه به موفقیت باشگاه فکر نکردند. این منجر به سالها اعتراض هواداران شده که همگی برای مجبور کردن گلیزرها برای فروش باشگاهشان بوده است. اکنون به نظر میرسد هواداران یونایتد، به آن روز سرنوشت ساز نزدیک شدهاند. از سال 2012 ارزش کلی باشگاه منچستر یونایتد از 2/2 میلیارد دلار به حدود 88/1 میلیارد دلار کاهش یافته است. در مقایسه با یوونتوس، ارزش سهام این باشگاه از همان دوره دو برابر شده است و از 18/0 میلیارد یورو به 37/0 میلیارد یورو رسیده است.
طی بیانیهای که باشگاه صادر کرده، آنها به دنبال بررسی گزینههای استراتژیک برای آینده منچستریونایتد هستند که نشان دهنده احتمال فروش عمده سهام باشگاه است. بنابراین اکنون این سوال مطرح شده است که چه کسی میتواند منچستریونایتد را بخرد؟ در اینجا به برخی از نامزدهای احتمالی می پردازیم.
سر جیم رتکلیف
از دیدگاه هواداران ، رسیدن مالکیت باشگاه به چنین فردی کاملاً منطقی است و سر جیم رتکلیف مطمئناً میتواند به دنبال تبدیل شدن به جدیدترین مالک تیم قرمز شهر منچستر باشد. رتکلیف که در دوران کودکی طرفدار یونایتد بوده، در منچستر به دنیا آمده و بزرگ شده و حالا یکی از ثروتمندترین مردان بریتانیا است. او در حال حاضر با دارا بودن مالکیت تیمهایی مانند نیس فرانسه و تیم سوئیسی لوزان در فوتبال حضور دارد و همچنین تیم دوچرخه سواری Ineos Grenadiers را خریداری کرده است. او قبلا علاقه خود را به خرید این باشگاه ابراز کرده و اگر حالا این اتفاق بیفتد، قطعا هواداران یونایتد خوشحالترین افراد روی کره زمین خواهند بود.
بازیکنان قدیمی یونایتد
بر کسی پوشیده نیست که بسیاری از بازیکنان سابق منچستریونایتد در مورد گلیزرها حرفهای زیادی برای گفتن داشتند. گری نویل، پل اسکولز، روی کین و بسیاری دیگر همیشه هنگام صحبت در مورد مسائل باشگاه و نحوه اصلاح آنها انتقادات بسیاری را متوجه این خانواده میکردند. بنابراین آنها میتوانند پول خود را روی هم بگذارند و خودشان باشگاه را بخرند؟ این فرضیه احتمالاً به دلیل ارزش بالای باشگاه بعید است، اما غیرممکن نیست. در حال حاضر اعضای تیم یونایتد در سال 1999، گری نویل، فیل نویل، نیکی بات، پل اسکولز، دیوید بکهام و رایان گیگز مالکان سالفورد سیتی هستند. آیا همه آنها میتوانند برای یک چالش جدید و بزرگتر وارد میدان شوند؟
لرد جیم اونیل
گروهی از هواداران ثروتمند یونایتد که به عنوان " شوالیههای سرخ " شناخته میشوند، در طول سالها به شدت برای خرید این باشگاه تقلا کردهاند. دو عضو اصلی یعنی لرد اونیل و سر پل مارشال از گلیزرها خواستند که در آوریل سال گذشته سهام خود را در باشگاه به زیر 50 درصد کاهش دهند، بنابراین آنها باشگاه را بسیار دقیق زیر نظر دارند.
از آنها انتظار میرفت که در سال 2010 نیز پیشنهادی برای خرید باشگاه ارائه دهند که هرگز این اتفاق رخ نداد اما ممکن است امسال آنها سربرآورند و اقدام نهایی را انجام دهند. اینها فقط شایعات هستند و هیچ چیزی به طور رسمی گزارش نشده ، اما بسیار جالب است که ببینیم " شیاطین سرخ " در آینده به چه مسیری می روند.
آمانسیو اورتگا
" منچستر ایونینگ نیوز " گزارش داده است که یک مشتری جدید برای " شیاطین سرخ " پیدا شده است: آمانسیو اورتگا، تاجر سرشناس اسپانیایی و موسس برند "زارا". آمانسیو اورتگا ، مالک شرکت "اندیتکس" در حال حاضر نوزدهمین مرد ثروتمند دنیاست و برخی از دستیارانش خرید سهام یونایتد را دنبال می کنند. اورتگا موسس برند تولید لباس سرشناس "زارا" است. این مرد 86 ساله اسپانیایی املاکی را در شهرهای مادرید، بارسلونا، لندن، شیکاگو، میامی و نیویورک در اختیار دارد و تا کنون در دنیای ورزش سرمایه گذاری نکرده اما خرید سهام یونایتد می تواند یکی از بزرگترین اقداماتش باشد. از سویی گفته می شود که شرکت اپل یکی دیگر از مشتریان سهام منچستریونایتد است.
ایلان ماسک
انتظار میرود آمریکاییها مشتاق خرید " شیاطین سرخ " باشند و ایلان ماسک، مالک جدید توئیتر هم یکی از گزینههای احتمالی است. این مرد 51 ساله ثروتمندترین فرد جهان است که طبق ادعای فوربس، 154 میلیارد پوند سرمایه دارد. او قبلا علاقهاش برای مالکیت اولدترافورد را نشان داده بود و در تابستان توئیت کرد: "من منچستریونایتد را هم میخرم." مدیر عامل تسلا و مالک اسپیس ایکس برای خرید " شیاطین سرخ " که میتواند با فروش ، به ارزشمندترین تیم ورزشی جهان تبدیل شود، پول کم ندارد.
محسن بایراک
محسن بایراک یک میلیاردر ترک است که تصور میشود حدود 8 میلیارد پوند ثروت دارد. او در اوایل سال جاری ادعا کرد که در حال مذاکره برای خرید چلسی است و حتی گفته میشد رومن آبراموویچ برای ملاقات با او به ترکیه پرواز کرده است. بایراک باید بودجه بیشتری جمعآوری کند تا پولش به خرید منچستریونایتد برسد. اگرچه " اسکای نیوز " میگوید که مبلغ معامله میتواند بین 5 تا 9 میلیارد پوند متغیر باشد، بنابراین بایراک میتواند خوششانسی بیاورد و با قیمتی کمتر باشگاه را به تصاحب خود دربیاورد.
کانر مکگرگور
کانر مکگرگور ، میلیاردر و به تنهایی قادر به خریدن باشگاه نیست، اما میتواند بخشی از کنسرسیومی باشد که مالکیت اولدترافورد را بر عهده بگیرد. مکگرگور اوایل این ماه گفت که دوست دارد باشگاه آنفیلد را بخرد، اما میتواند نظرش را با وجود " شیاطین سرخ " در بازار تغییر دهد. او اوایل سال جاری حتی به خرید چلسی هم علاقه نشان داده بود. مکگرگور نیاز به حمایت زیادی برای خرید باشگاه دارد اما چیزی که واضح است این است که او شدیدا تمایل دارد تا مالک تیمی در لیگ برتر شود.
مایکل نایتون
مایکل نایتون مدیر سابق منچستریونایتد بوده است. این مردم 71 ساله هم مانند مکگرگور به تنهایی قادر به خرید باشگاه نیست، اما میتواند بخشی از یک کنسرسیوم برای ارائه پیشنهاد باشد. نایتون در سال 1989 در خرید منچستریونایتد با قیمت پیشنهادی 20 میلیون پوندی شکست خورده بود. این پیشنهاد در آن زمان بزرگترین مبلغ پیشنهادی در تاریخ برای یک باشگاه بریتانیایی بود، اما برنامههای او زمانی که دو نفر از حامیانش کنار رفتند نقش بر آب شد و بعد از آن به جای مالکیت باشگاه، نقشی در هیات مدیره گرفت. او در این مدت برای بیرون کردن گلیزرها هم سخت تلاش کرد.
*عرفان خماند