PDF نسخه کامل مجله
شنبه ۲۹ دی ۱۴۰۳ - January 18 2025
کد خبر: ۸۹۰۸۴
تاریخ انتشار: ۲۹ دی ۱۴۰۳ - ۱۱:۵۶
گفت‌وگو با رییس اسبق سازمان تربیت بدنی حول محور مدیریت در فوتبال

هاشمی‌طبا: این انتخابات غیرقانونی است، مثل ریاست " تاج "

رئیس اسبق سازمان تربیت بدنی گفت: فدراسیون فوتبال به اساسنامه‌ای اتکا می‌کند که قانونی نیست.

کیهان ورزشی- 

اسفند ماه مهم فوتبال ایران در حالی پیش روست که با توجه به اسامی موجود برای رسیدن به صندلی ریاست و با در نظر گرفتن پیشینه مدیریتی آنها و خرابی‌هایی که از آن شکل و شیوه مدیریت به فوتبال ایران تحمیل شده است، هر لحظه بر حجم نگرانی‌ها افزوده می‌شود. مشکلات مدیریتی در ورزش - خاصه در فوتبال - به امروز برنمی گردد و چندین دهه است که از این ناحیه بزرگترین ضربات بر پیکره آن وارد شده است، اما امروز با در نظر گرفتن این نکته که فوتبال ایران دیگر توانی برای ادامه ندارد و اگر اراده‌ای برای نجات آن شکل نگیرد کار از کار خواهد گذشت، بسیاری از دلسوزان در تلاش هستند تا مانع از سرعت گرفتن این سقوط یا حداقل تجربه کردن تجربیات قبلی شوند.


پیرامون همین موضوع، با «مصطفی هاشمی‌طبا»، رئیس اسبق سازمان تربیت بدنی گفت‌وگویی را انجام داده‌ایم؛ مدیری که اعتقاد دارد این انتخابات از اساس غیر قانونی است.

 

*انتخابات اسفندماه فوتبال در پیش است؛ چه تصویری می‌توان از آن پیش بینی کرد؟

-اولا فدراسیون فوتبال به اساسنامه‌ای اتکا می‌کند که قانونی نیست. طبق قانون مجلس، اساسنامه فدراسیون‌ها باید به تصویب هیات دولت برسد. اساسنامه سال ۱۳۷۴ به تصویب هیات وزیران رسیده بود. سر ماجرایی که یادتان هست و فوتبال ایران در آستانه تعلیق قرار گرفت و فیفا ورود کرد، تغییراتی در آن ایجاد شد. زمان ریاست جمهوری احمدی نژاد اساسنامه را نوشتند و دادند دولت و گفتند در دولت تایید شده است. بعد‌ها ثابت شد این ادعا درست نبوده است یعنی آن اساسنامه اصلا تایید دولت را نداشت.

*تعمدی در کار بود؟
-این را نمی‌دانم، اما آن اتفاق رخ نداد. با این شرایط انتخابات قانونی نیست. مدیریت آقای تاج قانونی نیست. تمام انتخابات پیش از این هم قانونی نبوده است. قوه قضائیه می‌تواند به این بخش ورود کند.


*آیا در صورت ورود نهاد‌های قضایی، بازهم شمشیر فیفا از جامه برخی از این آقایان بیرون نمی‌آید؟
-امیدی که به ورود نهاد‌های نظارتی نیست، اما حتی اگر فیفا بداند این اساسنامه قانونی نیست، خودشان ورود می‌کنند. فیفا بداند، تعلیق می‌کند. ما بر اساس اساسنامه غیر قانونی جلو رفته‌ایم. اگر این اساسنامه تایید شده، دولت فعلی بگوید شده است. در این سال‌ها تمام دخل و تصرف‌ها غیر قانونی بوده است. تمام پول‌هایی که آمده و رفته هم غیر قانونی بوده است. من نمی‌دانم احمدی نژاد می‌دانست یا نه. به نظر تسامح مدیریتی بوده است.


* در دولت‌های بعدی هم کسی در این باره واکنشی نشان نداد!
- گفتند. رسما دولت اعلام کرد. دولت آقای رئیسی اعلام کرد تایید نشده است. شما از دفتر حقوقی آقای پزشکیان می‌توانید بپرسید. این استعلام خیلی مهم است. دولت یک کلمه بگوید این اساسنامه تاییدیه دارد یا ندارد.


*با این اوضاع انتخابات پیش رو هم می‌تواند معلق شود.
-    اصلا این انتخابات نباید برگزار شود. اساسنامه را ببرند هیات وزیران و بعد از تائید، انتخابات را برگزار کنند. وزارت ورزش چرا این کار را انجام نمی‌دهد؟ البته شاید دنیامالی نداند. شما باید از این طریق به آنها آگاهی بدهید.


*این روند نشان می‌دهد که با تمام ادعا‌های آقایان مبنی بر تکیه بر قانون و قانونی بودن خود، بیشترین نفع را از غیرقانونی بودن این اساسنامه برده‌اند.
-    به همین دلیل است که این همه تنش در فوتبال ما وجود دارد. باشگاه‌های ما مدرک تقلبی درست می‌کنند و فدراسیون تایید می‌کند. مگر همیشه می‌توانیم سر دیگران کلاه بگذاریم؟ در باشگاه پرسپولیس، "‌ام آر آی " بازیکنی به نام نبیل باهویی جعلی بود. هر جای دنیا بود، زندان داشت. آبروی کشورمان را بردند برای اینکه یک بازیکن را خط بزنند و قرارداد جدیدی با نفر بعدی ببندند. اینها فاجعه است. اگر آن حرف و جعل درست باشد، فدراسیون باید مدیرعامل باشگاه را برای همیشه محروم کند.


*اجازه بدهید کمی جزئی‌تر به بحث انتخابات فوتبال ورود کنیم؛ نظر شما درباره کاندیداتوری مهدی تاج چیست؟
-من موافق ایشان نیستم. درباره مدیریت آقای تاج قبلا گفتم که اوضاع چگونه بوده است. فاجعه ویلموتس و برکناری اسکوچیچ و آمدن کی روش و آبروریزی در جام جهانی با باخت ۶ گله که یادتان هست؟ یادم هست که بعد از آن فاجعه کی روش گفت بازی تدارکاتی بوده است. بازی رسمی با انگلیس را گفتند تدارکاتی بوده است! شما می‌دانید بازی با انگلیس یعنی چه؟ باخت سنگین برابر آنها آبروی کشورمان را برد.


*با این حال هنوز تاج شانس اول ریاست است؛ کاری می‌توان کرد؟
-    چطور وقتی هزاران آدم در این مملکت رد صلاحیت می‌شوند، اتفاقی نمی‌افتد؟ این برآورد درستی نیست. مگر در انتخابات فدراسیون شطرنج وزارت ورزش نگفت تنها سه نفر صلاحیت ورود به انتخابات را دارند؟ از چه چیز فوتبال می‌ترسند؟ خب، اینجا هم می‌توانند صلاحیت آقایان را رد کنند و مانع از حضورشان در انتخابات شوند.


*همان بحث «فیفاهراسی» مطرح است.
- " فیفا هراسی " در حقیقت " هوچی بازی " است. چطور در فدراسیون‌های دیگر انجام می‌دهند؟ اتکا بر اساسنامه فوتبال غیرقانونی است. تمام اعمال قدرت‌هایی که با این اساسنامه شده، قابل تعقیب قضایی است.


*درباره حضور علی کفاشیان نظرتان چیست؟
- آقای کفاشیان از نظر من آدم مسامحه کاری است. نمی‌دانم چه خصوصیاتی دارد. احساس می‌کنم هر جایی که مدیر می‌شود، پتانسیل مجموعه افت می‌کند. همه فکر می‌کنند کار، " شوخی " است. شما مدل ایشان را با صلابت مدیری مثل آقای صفایی فراهانی مقایسه کنید!
«الناس علی دین ملوکهم»، وقتی رئیس یک فدراسیون محکم و جدی است، بقیه حساب می‌برند. با آمدن یکی مثل کفاشیان پتانسیل جدی بودن از بین می‌رود و فوتبال، دورهمی و جک می‌شود.


*بهاروند؟
-شناختی ندارم. آقای تاج ۵۵ امضا جمع کرده و امضایی نمانده است. شاید ایشان هم در میدان آقای تاج قرار دارد.


*عزیزی خادم؟
- ایشان زمانی که آمد احساس نمی‌کردم بتواند فدراسیون را اداره کند و سوابق کاغذی خاصی نداشت ولی دوست داشت و آمد. فاقد سابقه‌های لازم بود، اما رای آورد. الان از او شناختی ندارم.


* و امیر عابدینی؟
-کلا آقای عابدینی را آدم با صلاحیتی می‌دانم. ایشان مدیر است و توانمند. نمی‌دانم دچار حاشیه است یا خیر. روزگاری خود من ایشان را منصوب و خودم هم برکنار کردم. البته ته دلم نمی‌خواستم او را برکنار کنم. در هیروشیما رفتم تمرین تیم ملی را دیدم. گفتم این تیم بالا نمی‌آید. گفت ما خودمان فوتبال را بلد هستیم و این تیم قهرمان می‌شود. گفتم اگر نشد، شما را برکنار می‌کنم. این اتفاق افتاد و بنده برای آنکه شرط کرده بودم، همان کار را انجام دادم.


*با توجه به مهندسی‌هایی که همواره در این سال‌ها در انتخابات فوتبال شده است، خیلی‌ها می‌گویند‌ای کاش همچون گذشته بود که انتصاب صورت می‌گرفت؛ البته با طعنه می‌گویند.
-خود من بحث انتخابات را ایجاد کردم و الان هم به آن معتقدم ولی درباره اعضای مجمع بحث است. یارکشی می‌شود و در رای دادن آنها بحث‌هایی وجود دارد. در زمان خودم هم انتصابات خوبی صورت نمی‌گرفت. ۸۰ درصد رفیق بازی بود. ما باید عادت کنیم مجامع درست عمل کنند. فدراسیون ناظر است. وزارت ورزش ناظر است و اگر مواردی را پیدا کند و به قوه قضائیه بدهد، دیگر مجمع درست عمل می‌کند.


*اما وزارت ورزش منفعل است.
- برای این است که وزارت ورزش ما کلاهش پشمی ندارد. اینها همه قابل مدیریت است. اعضای مجمع باید پاسخگو باشند، اما وقتی نظراتی نیست، هر کاری دل شان خواست انجام می‌دهند. وزارت ورزش چکاره است؟ پس در فدراسیون‌ها را ببندیم. «بنیادِ ظلم در جهان اوّل اندکی بوده‌است، هرکه آمد بر او مَزیدی کرده تا بدین غایت رسیده.»


*نقش حاکمیتی چیست؟ 
- فوتبال هم مثل دیگر بخش هاست. ما مثلا از پدیده گردشگری چقدر سود می‌بریم؟ ما در گردشگری بهترین پتانسیل را داریم. می‌گویند سالی دو میلیارد دلار سود می‌بریم. همین امارات ۱۵۰ میلیون بازدیدکننده دارد. مصر ۸۰ میلیون و ترکیه ۵۰ میلیون بازدیدکننده دارد. هر کدام به طور متوسط هزار دلار هزینه می‌کنند. ما در فوتبال هم مثل بقیه جا‌ها به اصل " اعتماد به مردم " اعتقادی نداریم و فکر می‌کنیم فقط باید به آدم‌های خاصی اعتماد کنیم. 

*شما برای نجات فوتبال گزینه‌ای را در ذهن دارید؟
-الان اسمی در ذهنم نیست، اما با این شرایط تنها یک فرد نمی‌تواند کاری کند.


*نگرانی‌ها وقتی بیشتر می‌شود که می‌دانیم یکی از این ۵ نفر رئیس فوتبال خواهد شد.
-وزارت ورزش باید صلاحیت مدیریتی اینها را بررسی کند. 


*یعنی می‌توان صلاحیت همه آنها را رد کرد؟
-بله، می‌شود. البته وقتی جریان درست نباشد، همین می‌شود. آقای سلطانی فر دست آقای دبیر را گرفت و برد در مجمع. صلاحیت دبیر نیامده بود. الان هم وزارت ورزش نباید تماشاگر باشد. البته از بین اینها قطعا تعداد زیادی رد صلاحیت می‌شوند. شرایط فوتبال اصلا خوب نیست. باید ببینیم توقع مان از فوتبال چیست. 

*علیرضا دبیر مدعی شده که برخی از افراد سیاسی از وی خواسته‌اند به فوتبال و انتخابات آن ورود کند؛ این نشان می‌دهد که برخی از افراد صاحب نفوذ برنامه‌هایی برای فوتبال داشته‌اند؛ نظر شما چیست؟
-لابد فکر کرده‌اند دبیر می‌تواند. من می‌دانم داستانش چه بوده است، اما شاید از نظر آنها دبیر برای فوتبال هم خوب است. بنده معتقدم نقش وزارت ورزش در این انتخابات مهم است. آنها می‌توانند این انتخابات را به دلیل غیرقانونی بودن لغو کرده و بعد از تایید اساسنامه مقدمات ورود آدم‌های قوی را فراهم کنند. البته ما اول باید بدانیم توقع مان از فوتبال چیست و بعد آدم‌ها را بیاوریم. الان عربستان برای خودش تعریف کرده است. می‌گوید فوتبالی خواهم داشت که توجیه کننده وجود من در دنیا باشد. از فوتبال برای خودش ظاهری دوست داشتنی درست می‌کند. ما برعکس عمل می‌کنیم. ما با فوتبال چهره خودمان را برعکس نشان می‌دهیم. کشور و مردم خوبی داریم ولی " ایران هراسی " درست می‌کنیم. ما مردم نجیبی هستیم، اما خودمان کاری می‌کنیم که دنیا فکر کند داعش و طالبان هستیم. آنهایی که فرهنگ اسلامی را نمی‌شناسند، درباره ما اشتباه قضاوت می‌کنند. با همین فوتبال برای کشورمان چهره زشتی درست کرده‌ایم. نحوه برگزاری مسابقات و زمین‌ها و استادیوم‌های خراب را به دنیا نشان می‌دهیم و چهره کشورمان را زشت می‌کنیم. به جای آنکه ورزشگاه‌های خودمان را ترمیم کنیم، حرف‌هایی می‌زنیم که سوژه شود. در دولت قبلی گفتند می‌خواهیم بزرگترین ورزشگاه را بسازیم. کجا؟ نزدیک حرم امام (ره)! «کهن جامه خویش پیراستن / به از جامه عاریت خواستن»

 

*از صحبت‌های شما اینگونه برداشت می‌شود که در این مدت زمان باقیمانده تنها وزارت ورزش است که می‌تواند مانع از تکرار مدیریت‌های غلط در فوتبال شود؛ درست است؟
-بله، در تایید صلاحیت‌ها می‌تواند دقت کند. وزارت ورزش و وزارت اطلاعات، این موضوع را مدیریت کنند. البته به نظرم اراده‌ای برای اصلاح وجود ندارد.


*دلیل علاقه مندی این افراد به ریاست در فوتبال را چه می‌دانید؟

 - همه ما دوست داریم دیده شویم. خوش مان می‌آید عکس مان چاپ شود. این پست برای اعمال قدرت به آنها فضا می‌دهد. البته درد هم همین است.

 

حمید ترابپور

آخرین اخبار