دهه فجر انقلاب اسلامی گرامی باد

      
PDF نسخه کامل مجله
يکشنبه ۱۴ بهمن ۱۴۰۳ - February 02 2025
کد خبر: ۸۹۲۶۹
تاریخ انتشار: ۱۴ بهمن ۱۴۰۳ - ۱۴:۱۶
فاجعه در کمین فوتبال ایران

این همه نشانه خطرناک، انتخابات را جدی بگیرید

کیهان ورزشی- 

 

پروسه یا پروژه؟!
خیلی از اتفاقاتی که در ورزش - و علی الخصوص رشته‌هایی مثل فوتبال - رخ می‌دهد، طبیعی و نتیجه یک روند معمول یا" پروسه" نیست و اینطور احساس می‌شود که کاملا غیرطبیعی و نتیجه یک" پروژه" و نقشه حساب شده بوده و خلاصه کاسه‌ای زیر نیم‌کاسه است! 

دست روی دست نگذارید
وجود چنین اتفاقات ناخوشایند و مخربی است که دلسوزان ورزش را وامی دارد مثلا در ایام و مقاطعی اینچنینی که انتخابات فدراسیون فوتبال نزدیک است، بیش از هر زمان دیگری از مسئولان ذیربط و ارشد ورزش بخواهند موضوع را جدی بگیرند و برنامه‌ای دقیق و طراحی حساب شده داشته باشند. خلاصه فعال و حساس باشند و دست روی دست نگذاشته و منفعل عمل نکنند و اجازه ندهند جریانات فرصت طلب و باند‌های دلالی و خلاصه کسانی که فوتبال را تبدیل به دکان دونبش کرده و جز تامین منافع خود هدفی از چسبیدن و آویزان شدن به این رشته پرطرفدار و جذاب ندارند، صحنه گردان باشند و جریان انتخابات را به سمت و سویی هدایت کنند که وضع موجود - که اصلا به صلاح فوتبال نیست، اما منافع نامشروع و جایگاه غصبی آنان را تضمین می‌کند - تداوم داشته باشد.

حساسیت‌های فوتبال
در این باره دیگر کسی شک وتردید ندارد که رشته‌هایی مثل فوتبال از موقعیت و حساسیت‌هایی برخوردار است که اصلا عقلایی و منطقی و به صلاح نیست اداره و مدیریت و خلاصه کاروبار آن را به حال خودش رها کرد و فریب شعار‌ها را خورد و مدیریت را به دست هر کسی سپرد. شک نکنیم که در هیچ کجای دنیا - حتی در حرفه‌ای‌ترین سطح فوتبال - اینطور نیست که سیاستگذاران کلان و برنامه ریزان اجتماعی به اسم انتخابات و دموکرات بودن و... اجازه دهند هر کسی بدون در نظر گرفتن قوت‌ها و ضعف‌های مدیریتی و بدون حساسیت داشتن روی افرادی که به عنوان همکار متصدی پست‌های حساس می‌شوند، عنان فوتبال را در دست بگیرد وهر طور دلش می‌خواهد این رشته حساس و پرطرفدار را مدیریت کند.

انتخابات فوتبال را جدی بگیرید
متاسفانه این معنا و واقعیت به هر دلیلی درک نشده و لذا فوتبال وحتی کلیت ورزش ما خیلی وقت‌ها به جای ارائه کارکرد‌های مثبت - چه در بحث‌های اخلاقی و فرهنگی و چه از نظر فنی و اجتماعی - تاثیرات منفی و خلاف انتظاری داشته است؛ بنابراین از سر انجام وظیفه بار دیگر به مسئولان ارشد ورزش تاکید می‌کنیم که انتخابات پیش روی فدراسیون فوتبال را جدی بگیرند و اجازه ندهند روند و شرایط تحمیل شده بر فوتبال، در دوران مدیریتی جدید هم ادامه یافته و دنیا به کام تحمیل کنندگان این وضعیت باشد.

این روند و شرایط باید تغییر کند
بار‌ها تاکید کرده‌ایم که در وهله اول برای ما هم‌مثل خیلی از دلسوزان ورزش، مهم نیست چه کسی رئیس فدراسیون فوتبال باشد. نه با کسی کینه فردی و دشمنی شخصی داریم، نه با فردی در این باره پیوند اخوت بسته‌ایم و بالاخره نه کسی را به عنوان کاندیدای این پست در نظر داریم. همانطور که به کرات نوشته‌ایم، مهم این است که این روند تحمیل شده، از بین برود و از این پس اجازه داده نشود کسانی که به خاطر منافع خود این شرایط را حاکم کرده‌اند، بازهم تکلیف فوتبال و خط مشی آن را تعیین کنند. این باند‌های منفعت جو و جریانات فرصت طلب که اختاپوس وار و شبکه‌ای عمل می‌کنند، کاری کرده‌اند که اگر بهترین و موفق‌ترین مدیران را هم به کار اداره فوتبال (وخیلی از جا‌های ورزش) بگمارید، مجبورند مطابق خواسته‌های آنها عمل و در زمین شان بازی کنند. این جریانات اجازه کار سالم را نمی‌دهند، عرصه را بر افکار سالم می‌بندند، آدم‌های سالم را منزوی و خانه نشین می‌کنند و مدیرانی را هم که واقعا قصد خدمت دارند، به لطایف الحیل و با ابزار عدیده در اختیار، یا دلسرد و بی انگیزه کرده و فراری می‌دهند و یا به زانو درمی آورند و مطیع خود می‌کنند.

ضدیت با سروسامان گرفتن ورزش؟!
بار‌ها نوشته‌ایم که جریانات مخرب فوق الذکر، نان و نام خود را در بی سروسامانی و بی انضباطی در ورزش جست‌و‌جو و تامین می‌کنند. اگر ورزش و فوتبال دست آدم‌های کاردان باشد و مدیران بالیاقت و خدمتگزار میدانداری کنند، محیط سالم و شرایط لازم برای کار سازنده فراهم می‌شود و در مقابل، عرصه برای جولان دادن و گرد وخاک کردن عناصر مخرب و فرصت طلب تنگ و نفسگیر خواهد شد.
 تمام هم وغم این جریانات منفعت جوی ضد ورزش این است که کار وبار ورزش چنانکه باید، سامان پیدا نکند. مثلا همانطور که بار‌ها نوشته و در این باره هشدار داده‌ایم، آنها تلاش می‌کنند تیم‌هایی مانند استقلال و پرسپولیس از آرامش و روند سالم و سازنده برخوردار نباشند و مرتب با حواشی مخرب درگیر شده و از بحرانی خارج و به بحرانی دیگر وارد شوند. 

اتفاقات فوتبال "طبیعی" نیست!
این که در شروع این نوشته آوردیم که خیلی از مسائل در فوتبال ایران " طبیعی" نیست، حرفی از سر توهم و بدبینی و خیالبافی نیست. شک نداریم کسانی و باند‌ها و جریاناتی هستند که از قبل این فوتبال و وضعیت تحمیل شده بر آن، منافع زیادی می‌برند و پول بی حسابی به جیب می‌زنند و به طور طبیعی برای تداوم این وضعیت و سوار بودن بر " خر مراد "، یکسره در حال رایزنی و طراحی هستند. ما چنانکه قبلا هم به کرات نوشته‌ایم، با شناختی که از واقعیات فوتبال و شرایط تحمیل شده بر آن داریم، برای مثال هرگز باور نمی‌کنیم و نمی‌پذیریم که اتفاقاتی که از اول فصل، یکی پس از دیگری در تیم استقلال چهره بسته - از شروع بحران مربیگری از هفته سوم لیگ گرفته تا قهر و جدایی عجیب وغریب مربی حرفه‌ای وآفریقایی در همین چند روز پیش که ما را یاد جریان استراماچونی انداخت! - کاملا طبیعی و معلول یک روند معمول و فوتبالی بوده است. آنهایی که برای این فوتبال به نفع جیب و حفظ جایگاه خود نقشه می‌کشند و توطئه می‌کنند، سهم و باج خود را از فوتبال و تیم ملی و فدراسبون و استقلال و پرسپولیس و تراکتور و سپاهان و چادرملو وخیبر و... می‌خواهند. باج و سهم آنها هم وقتی تامین است که این تیم‌ها و کلیت فوتبال سروسامان نداشته باشد و نوعی شلختگی و بی ثباتی و ... بر کار وبار مدیریتی آن حاکم باشد. خدا می‌داند بابت ماجرای مربی آفریقایی استقلال چقدر باید از جیب ملت هزینه شود و این وسط دلال‌ها چقدر می‌برند و می‌خورند!


بازهم سخنی دلسوزانه درباره تیم تراکتور
شاید عزیزان تیم تراکتور و تبریزی‌ها از این سخن نگارنده دلخور ومکدر شوند ولی ما، چون تراکتور - که از تیم‌های اصیل و ریشه دار ورزش و فوتبال کشور است - را مثل همه تیم‌های دیگر دوست داریم و نسبت به آنها احساس وظیفه می‌کنیم، ولو اینکه سخن مان تلخ باشد، به صراحت و برای چندمین بار عرض می‌کنیم تا زمانی که ردپای جریان دلالی مداخله گر و خط و ربط دهی دلالان پیشانی سفید مجرم و مخرب احساس و مشاهده می‌شود، محال است تراکتور به آنچه مدیران آن در نظر دارند برسد و انتظار طرفداران پرشور و صمیمی را متحقق سازد. نفس ناحق و مسموم این جریانات رخنه کرده در فوتبال فضا و حال و هوای آن را سخت آلوده کرده و اجازه نمی‌دهد اهالی اصیل و طرفداران پرشمار لذت ببرند. 

وقتی بازیکن "بی تیم" به تیم ملی دعوت می‌شود!
این جریانات به تیم ملی - که عزیزترین تیم یک ملت است – هم رحم نمی‌کنند و برای آن خط وربط و مربی و بازیکن و... تعیین می‌کنند، چنانکه گهگاه در کمال تعجب و تاسف، نام افرادی به عنوان بازیکنان دعوت شده در لیست نهایی و اعزامی دیده می‌شود که یا اصلا تیمی آنها را نخواسته - و به اصطلاح سر نخواستن شان دعواست - یا اگر هم به تیمی باشگاهی با فشار و تهدید همین باند‌های باجگیر دلالی تحمیل شده‌اند، جز نشستن روی نیمکت ذخیره ها، عرصه‌ای برای حضور در فوتبال نداشته‌اند! جالب است که در توجیه دعوت از چنین بازیکنانی، جدا از قلم‌ها و بلندگو‌های اجیر شده، حتی مربیان تیم ملی نقش" ماله کش" را برای جریانات دلالی بازی می‌کنند؟! و... 

اینها برای پرسپولیس هم نقشه دارند
حرف بر سر این بود که جریانات و باند‌هایی در فوتبال وجود دارند که برای حفظ منافع نامشروع و ادامه نفوذ و دخالت‌های خود نمی‌خواهند و اجازه نمی‌دهند فوتبال به ساحل آرامش برسد و برای تحقق این هدف یکسره در تلاش و فعالیت وتخریب هستند. بار دیگر توجه خوانندگان گرامی و مخاطبان فهیم را به این نکته جلب می‌کنیم که از نظر این باندها، ورزش و سرمایه‌های آن باید پیش از تحقق اهداف ملی و انتظارات مردمی، در خدمت منافع آنها باشد. این است که می‌بینیم در این ورزش هرکسی که برای کار کردن و اصلاح می‌آید، عملا کاری از پیش نمی‌برد و هر اقدام و ابتکاری برای تقویت و استحکام ساختار‌ها، در عمل نتیجه عکس می‌دهد. باز داستان مالکیت استقلال و پرسپولیس را مثال می‌زنیم. آنهایی که سن و سال بیشتری دارند و با چم وخم این فوتبال آشنا هستند، می‌دانند و گواهی می‌دهند که شرایط بحرانی که امسال و بعد از تعیین" هلدینگ" برای استقلال پبش آمده، در هیچ دوره و مقطعی از گذشته و پیشینه نزدیک به هشتاد ساله این تیم سابقه نداشته است. شک نکنید که اینها برای پرسپولیس هم برنامه و نقشه دارند که فعلا به دلایلی (از جمله ثبات ۵، ۶ ساله مدیریت در این تیم و...) نتوانسته‌اند کار خود را پیش ببرند. مثلا اگر درهمین بازی اخیر پرسپولیس - تراکتور، شرایط و نتیجه به گونه‌ای دیگر رقم می‌خورد، هیچ بعید نبود با توجه به اتفاقات اخیر، این تیم نیز وارد بحرانی می‌شد که طراحان و نقشه کشان می‌خواستند و...

به سخن اصلی این مطلب برگردیم. شرایط ناخوشایند فوتبال – چه از حیث اخلاقی و فرهنگی و چه از نظر فنی - که گریبان تیم ملی تا سکو‌های تماشاگران را گرفته و در همین چند روز اخیر نمونه‌های نگران کننده و آزاردهنده آن را در کار مدیریت بازیکن و مربی و تماشاگر و... شاهد بودیم، باید به آنهایی که در قبال ورزش و فوتبال مملکت و علاقه‌مندان پرشمار آن مسئولیت دارند، حجت را تمام کرده باشد که بیش از این منفعل عمل نکنند، دست روی دست نگذارند و تا وضع از این بدتر نشده و از نظر اخلاقی و رفتاری – که نشانه‌هایی بسیار خطرناک و تاسفبار از آن را در بازی پرسپولیس و تراکتور دیدیم – فاجعه‌ای رخ نداده، با آن جریانات و باند‌هایی که چنین شرایطی را بر فوتبال تحمیل کرده‌اند، به مقابله جانانه برخیزند و بیش از این اجازه دخالت و تخریب و خط دهی درباره سرنوشت فوتبال را به آنها ندهند...

 

سید محمدسعید مدنی