PDF نسخه کامل مجله
سه‌شنبه ۱۳ آذر ۱۴۰۳ - December 03 2024
کد خبر: ۵۸۰۱۷
تاریخ انتشار: ۱۵ شهريور ۱۳۹۹ - ۱۷:۱۵

انقلاب زیبای فلیک در مونیخ


انقلاب زیبای فلیک در مونیخ

کمتر کسی تصور می کرد سرمربی نه چندان رزومه دار آلمانی، که به عنوان دستیار کواچ و یک سرمربی موقت کار را آغاز کرده بود، بتواند این قدر سریع تیم را در مسیر پیشرفت از لحاظ فنی قرار دهد. اما فلیک نشان داد که چرا همچنان آلمان یکی از بزرگ ترین کارخانه های مربی سازی دنیا محسوب می شود. کارلو آنچلوتی پیش از حضور در آلیانز آره‌نا در تابستان 2016 مدعی شده بود که بایرن مونیخ با توجه به برتری کیفی و مالی‌اش، "می‌تواند در حالی‌که دستانش در جیبش است”، قهرمان لیگ آلمان شود. اما طولی نکشید که فصل 20 2019 به یک استثنای غیر قابل پیش‌بینی تبدیل شد. بایرن پیش از دیدار خانگی برابر وردربرمن در میانه ماه دسامبر، در رده هفتم جدول رده‌بندی قرار داشت. تحقیر 6-1 برمن در آن بازی نقطه آغاز 22 بازی بدون شکست در تمامی رقابت‌ها بود؛ با 21 پیروزی و تنها یک تساوی تحت هدایت هانسی فلیک که با پیروزی 0 1 برابر همان رقیب به اوج خود رسید و هشتمین قهرمانی پیاپی را برای این تیم به ارمغان آورد.

هانس دیتر فلیک پیش از این که به عنوان سرمربی دائمی بایرن تا ژوئن 2023 انتخاب شود، چهار ماه به عنوان مربی موقت این تیم مشغول به کار بود. او در آغاز فصل 20- 2019 به عنوان دستیار نیکو کوواچ انتخاب شد و در ماه نووامبر به طور موقت جانشین این مربی کروات شد و پس از آن در 21 بازی که هدایت این تیم را بر عهده داشت، 18 پیروزی به دست آورد تا بایرن نیازی به انتصاب یک مربی موفق و مشهور دیگر نداشته باشد. هانسی فلیک موفق شد در این فصل با بایرن مونیخ 3 گانه را کسب کند و از زمانی که هدایت بایرن را در ماه نوامبر 2019 برعهده گرفته هر 12 بازی یک جام را برای باوارایی‌ها به ارمغان آورده است. بارسلونا و بایرن مونیخ در مرحله یک چهارم نهایی این فصل لیگ قهرمانان اروپا به میدان رفتند که این بازی با برتری 2-8 بایرن مونیخ به پایان رسید. نتیجه این بازی بسیار عجیب و شگفت انگیز بود. از برتری 7-1 آلمان مقابل برزیل در جام جهانی 2014 و اکنون برد 8-2 بایرن مونیخ مقابل بارسلونا میتوان به عنوان دو نتیجه غیرقابل باور و تاریخی در قرن بیست و یکم نام برد. نکته جالب در مورد این دو بازی، نقش هانسی فلیک است. فلیک در جام جهانی 2014 به عنوان کمک مربی در کادر فنی یواخیم لو حضور داشت و امشب سرمربی بایرن مونیخ مقابل بارسلونا بود.

از دوران بازیگری تا دومین سه گانه تاریخ

فلیک در طول دهه 1980 میلادی به مدت 5 سال در خط میانی بایرن به میدان رفت و در کنار لوتار ماتئوس و سایر بازیکنان مطرح آن زمان 137 بازی انجام داد و 4 قهرمانی بوندسلیگا و جام حذفی آلمان را به دست آورد. او همچنین از سال 2006 تا 2014 دستیار یواخیم لوو در تیم ملی آلمان بود بنابراین با بعضی از بازیکنان مطرح بایرن آشنا بود. کارل هاینس رومینیگه، نایب رئیس باشگاه، پس از امضای قرارداد با فلیک گفت:” باشگاه بسیار از عملکرد هانسی فلیک راضی است. تیم تحت هدایت او پیشرفت کرده و ما فوتبال جذابی را به نمایش می‌گذاریم که در نتایج مشخص است.”

هافبک اسبق بایرن‌مونیخ تجربه مربیگری ‌را به عنوان بازیکن-مربی در ویکتوریا بامنتال در لیگ سطح پنجم آلمان آغاز کرد و پس از سقوط به سطح پایین‌تر، هدایت هوفنهایم نوظهور را بر عهده گرفت و بعد از 4 سال موفقیت آمیز، این تیم را از سطح پنجم، به بوندس‌لیگای2 رساند. فلیک 11 بازی به عنوان دستیار جیووانی تراپاتونی در سالزبورگ سپری کرد و سپس بین سال‌های 2006 تا 2014 در تیم ملی آلمان به عنوان دستیار لوو مشغول به فعالیت شد و قهرمانی جام جهانی 2014 را به دست آورد. مدیر ورزشی هوفنهایم در فصل 2017/2018 ماجراجویی بعدی فلیک بود. در گام بعدی او دو سال خانه نشینی را تجربه کرد و سرانجام در ابتدای فصل 2019 به عنوان دستیار نیکو کواچ در بایرن‌مونیخ مشغول به کار شد. شکست 5-1 مقابل آینتراخت فرانکفورت پایان کار کواچ و آغاز مسیر باورنکردنی فلیک بود. همه چیز از درکلاسیکر و پیروزی 4-0 مقابل دورتموند آغاز شد. تیم با او اوج گرفت و پسوند موقت از کنار سمتش برداشته شد. و حالا این مرد 55 ساله توانسته دومین سه گانه تاریخِ باشگاه محبوبش را فتح کند.

رفتن کواج و آمدن فلیک

با آغاز فصل 2020 پیشرفتی در عملکرد و وضعیت بازیکنان بایرن مونیخ مشاهده نشد و نارضایتی ها از نیکو کواچ شدت گرفت. از همان هفته های اول، شایعات اخراج کواچ در رسانه ها مطرح می شد. دلیل این مسئله مشخص بود؛ کواچ طی ده هفته اول حضورش در بایرن مونیخ، فقط در هفته ششم تیمش را صدرنشین بوندسلیگا دید. برای درک بهتر این مسئله، صحبت جووانی البر درباره اهمیت بوندسلیگا برای بایرن مونیخ را مرور می کنیم: "وقتی بایرن مونیخ در صدر جدول نبود، هواداران بسیار خشمگین بودند اما وقتی بایرن به صدر می رسید، هواداران آرام می‌شدند زیرا با خودشان فکر می‌کردند که دیگر قهرمانی در بوندس‌لیگا قطعی است. قهرمانی بایرن مونیخ در بوندس لیگا مثل انجام وظیفه است."

در هفته دهم بوندسلیگا، شکست فاجعه بار 5-1 برابر آینتراخت فرانکفورت کافی بود تا اولی هونس و کارل هاینتس رومنیگه، تصمیم به اخراج سرمربی کروات خود بگیرند، تصمیمی که مثل یک قمار به نظر می رسید. با اخراج سکان هدایت بایرن مونیخ به صورت موقت به هانسی فلیک سپرده شد. فلیک در ابتدای فصل به عنوان دستیار به کادرفنی نیکو کواچ اضافه شده بود و با توجه به گمنام بودن نسبی اش در زمینه سرمربیگری، رسانه ها به عنوان یک گزینه صرفا موقت نگاه می کردند و مدام نام ژوزه مورینیو، مائوریسیو پوچتینو، ماسیمیلیانو الگری و حتی آرسن ونگر پیرامون نیمکت مورینیو مطرح می شد. با این حال، مدیریت باتجربه بایرن مونیخ، بازهم ثابت کرد همیشه هوشمند عمل می کند و در بحرانی ترین لحظات، تصمیم درست می گیرد. هر چهار مربی که نام آن ها برای هدایت بایرن مونیخ مطرح شد، قطعا نام های بزرگی بودند اما هر یک مشکلاتی جدی داشتند؛ سبک فوتبال مورینیو با بایرن مونیخ سازگار نبود، پوچتینو همچنان تحت قرارداد تاتنهام بود، الگری مشکل زبان آلمانی داشت و ونگر نیز گزینه ای صرفا موقت تلقی می شد.

باخت به گلادباخ، نقطه عطف فصل بایرن مونیخ

هانسی فلیک تا پیش از انتصاب به عنوان سرمربی بایرن مونیخ، برای عموم هواداران فوتبال خیلی شناخته شده نبود اما تجربه کار با یواخیم لوو در تیم ملی آلمان و قهرمانی جام جهانی 2014 و همچنین کار با جووانی تراپاتونی ایتالیایی در سالزبورگ اتریش کافی بود تا مدیران بایرن مونیخ برای انجام یک ریسک بزرگ، متقاعد شوند. هانسی فلیک با وجود نداشتن تجربه سرمربیگری در تیمی بزرگ، آلمانی بود و از نظر زبانی و ارتباط برقرار کردن با اعضای تیم مشکلی نداشت. فلیک همچنین به لطف حضور در کادرفنی کواچ، از فضای باشگاه بایرن مونیخ شناخت کافی را داشت و این مسئله برای مدیران بایرن مونیخ، مهم بود.

فلیک به عنوان سرمربی بایرن مونیخ شروع خوبی داشت؛ پیروزی مهم برابر المپیاکوس در لیگ قهرمانان اروپا و برد 4-0 مقابل دورتموند در بوندسلیگا، کافی بود سران بایرن مونیخ کاملا به او اعتماد کنند. با این حال، فلیک در هفته های اول حضورش در بایرن مونیخ با مشکلات مهمی روبرو شد. دو شکست متوالی برابر بایرلورکوزن و مونشن گلادباخ، باعث شد بایرن مونیخ به رده هفتم جدول بوندسلیگا سقوط کند؛ انتقادات از وضعیت فصل بایرن مونیخ شدت گرفت اما شکست 2-1 برابر مونشن گلادباخ، نقطه عطف فصل بایرن مونیخ و کار فلیک در این باشگاه بود. پس از شکست برابر مونشن گلادباخ، بایرن مونیخ ِ فلیک غیر از بازی برابر لایپزیش که به تساوی بدون گل انجامید، توانست در 23 بازی 22 برد کسب کند.

فلیک، اقتدار را به بایرن مونیخ برگرداند

فلیک به لطف کاریزمای بالا، نظم مثال زدنی و اخلاق خوب خود، توانست رختکن بایرن مونیخ که دوباره شایعاتی مبنی بر چند دستگی آن به گوش می رسید را به طرزی عالی کنترل کند. در زمان کواچ، بایرن مونیخ در برخی مسابقات به سختی پیروز می شد و در بازی ها برای دقایق بسیاری به مشکل می خورد اما فلیک، عنصر اقتدار را به بازی بایرن مونیخ برگرداند و کاری کرد دوباره تیم های بوندسلیگا از رویارویی با بایرن مونیخ هراس داشته باشند. استفاده از پتانسیل کامل بایرن مونیخ با دو سیستم 3-3-4 همراه با هافبک تهاجمی و سیستم 1-3-2-4 دیگر کار مهمی بود که فلیک توانست انجام دهد. با استفاده از این دو سیستم، بایرن مونیخ دوباره توانست فوتبالی فوق العاده تهاجمی و باب میل هواداران به نمایش بگذارد. پیروزی مقتدرانه 3-0 برابر چلسی در لیگ قهرمانان اروپا، جایی بود که فلیک توانست اعتماد کامل هواداران و بایرن مونیخ را به دست آورد. پاداش او، تمدید قرارداد تا سال 2023 و ادامه کار به عنوان سرمربی بایرن مونیخ بود.

احیای مولر، شاهکار فلیک

یکی از شاهکارهای فلیک در این فصل، بهره گیری کامل از کیفیت های توماس مولر و بازگرداندن این بازیکن باتجربه به روزهای اوج بود. توماس مولر زیر نظر نیکو کواچ در پست وینگر راست به یک بازیکن معمولی تبدیل شد و سپس با از دست دادن جایگاهش در ترکیب اصلی، در اغلب بازی ها روی نیمکت می نشست. مولر از این مسئله ناراحت شد و در پی اختلاف با نیکو کواچ، تصمیم به ترک بایرن مونیخ گرفت. با این وجود اولی هونس، رییس وقت بایرن مونیخ، هر طور که شده مولر را متقاعد کرد در بایرن مونیخ بماند. فلیک به مولر اعتماد کرد و با بازگرداندن او به پست هافبک پشت مهاجم، باعث شد این بازیکن 30 ساله، با ارسال 20 پاس گل، بهترین گل ساز بوندسلیگا شود و در واقع او را از یک نیمکت نشین به یکی از موثرترین بازیکنان اروپا در زمینه گلزنی و گل سازی تبدیل کرد.

بواتنگ به روزهای خوب برگشت؛ دیویس ستاره شد

دیگر کار خوب فلیک به عنوان سرمربی بایرن مونیخ، شکوفا کردن آلفونسو دیویس جوان بود. دیویس که به عنوان یک وینگر سرعتی جوان به بایرن مونیخ آمده بود، چندان جدی گرفته نمی شد اما مصدومیت لوکاس هرناندز به عنوان یک توفیق اجباری، باعث شد فلیک به دیویس جوان در پست مهم مدافع چپ اعتماد کند و دیویس با سرعت و نفوذهای خود به خوبی جواب اعتماد فلیک را داد؛ دیویس زیر نظر فلیک از یک جوان بی تجربه حالا به یکی از بهترین مدافعان چپ دنیا تبدیل شد. ژروم بواتنگ را نیز از یاد نبریم. پیش از هانسی فلیک، بواتنگ به قدری بد بازی می کرد که هواداران بایرن مونیخ او را حتی به عنوان یک ذخیره هم قبول نداشتند اما مشکلات خط دفاعی بایرن مونیخ باعث شد فلیک به بواتنگ هم اعتماد کند و با بازگرداندن اعتماد به نفس او، باعث شد این مدافع سابق تیم ملی آلمان دوباره عملکردی قابل قبول و خوب از خود نشان دهد. فلیک علاوه بر افزایش کیفیت فوق العاده خط حمله بایرن مونیخ، آن خط دفاع سست و آسیب پذیر اول فصل را به خط دفاعی هماهنگ تبدیل کرد. خط دفاعی پاوار، بواتنگ، آلابا و دیویس، خط دفاع مورد علاقه فلیک در اکثر بازی های فصل بودند و نکته جالب این جاست که دو نفر از این خط دفاعی (آلابا و دیویس) در پست غیر تخصصی بازی می کردند.

هانسی فلیک، معنای زیبایی

علاوه بر ارائه فوتبال زیبا و احیای بازیکنان، اخلاق خوب و احترام به رقبا، از دیگر عوامل محبوبیت زیاد هانسی فلیک میان هواداران فوتبال است. فلیک با وجود سلطه کامل تیمش بر بوندسلیگا، در تمام کنفرانس های خبری به رقبای هر چند ضعیفش احترام می گذاشت. وی حتی گذشته اش را با کواچ فراموش نکرده است. شاید اکنون فلیک قهرمان هواداران بایرن مونیخ باشد و کواچ، منفور آن ها اما در کنفرانس خبری پس از بازی برابر وردربرمن و قطعی شدن قهرمانی بایرن مونیخ در بوندسلیگا، هانسی فلیک به تمجید از کواچ پرداخت و نشان داد لطف همکار سابقش را فراموش نکرده است: "از نیکو کواچ خیلی خیلی ممنونم. با او و برادرش روبرت همکاری خیلی خوبی داشتیم. از کواچ بابت مطرح کردن ایده آمدنم به بایرن مونیخ ممنونم."

فلیک، مردی از جنس بایرن مونیخ است و تاریخ همیشه نشان داده افراد از جنس بایرن مونیخ، در این باشگاه موفق و محبوب هستند. فلیک که پنج فصل بازیکن بایرن مونیخ بود، یکی از پنج نفری است که هم به عنوان بازیکن و هم به عنوان سرمربی در یک باشگاه قهرمان بوندسلیگا شده است. پس از یوپ هاینکس، یکی از محبوب ترین سرمربیان تاریخ بایرن مونیخ، حضور پپ گواردیولا، کارلو آنچلوتی و نیکو کواچ نتوانست هواداران بایرن مونیخ را راضی کند اما هانسی فلیک تمام ویژگی های یک سرمربی ایده آل هواداران بایرن مونیخ را دارد، ویژگی هایی که باعث شده فلیک را با هاینکس افسانه ای مقایسه کنند. وقتی خبرنگاران از فلیک درباره مقایسه با هاینکس پرسیدند، او پاسخی متواضعانه داد: "نمی خواهم خودم را با یوپ هاینکس مقایسه کنم چون کاملا سطح او از من متفاوت است. هاینکس برای سال های طولانی یک مربی موفق و پرافتخار بوده است و من از ماه نوامبر در بایرن مونیخ حضور دارم. با این حال، مقایسه شدن من با هاینکس مسئله‌ای زیباست."

اخلاق خوب، کاریزمای و نظم بالا، ارائه فوتبال زیبا، میل به فوتبال تهاجمی و البته ظاهر و چهره زیبای کلاسیک آلمانی، باعث شده فلیک محبوب دل هواداران بایرن مونیخ شود. بایرن مونیخ، نخستین جام فصل را کسب کرده و حالا کارشناسان بایرن مونیخِ فلیک را مدعی کسب سه گانه فصل 2020 می دانند. در صورت تحقق این رویای بزرگ، فلیک می تواند به یکی از محبوب ترین چهره های تاریخ بایرن مونیخ تبدیل شود.

آرمین زمانی*