همه چیز ، آماده برای شروع جام جهانی باشگاهها
کیهان ورزشی-
جام جهانی باشگاههای ۲۰۲۵ تورنمنت جدیدی است که فیفا آن را از ۱۵ ژوئن تا ۱۳ ژوئیه ۲۰۲۵ (۲۵ خرداد تا ۲۲ تیر ۱۴۰۴) در ایالات متحده آمریکا برگزار میکند. در این مسابقات، ۳۲ تیم از ۶ کنفدراسیون حضور دارند. ۱۲ تیم از اروپا، ۶ تیم از آمریکای جنوبی، ۴ تیم از آمریکای شمالی، ۴ تیم از آفریقا، ۴ تیم از آسیا، ۱ تیم از اقیانوسیه و ۱ سهمیه میزبان از ایالات متحده در این تورنمنت حاضر هستند. پس از قهرمانی تیم بوتافوگو در کوپا لیبرتادورس ۲۰۲۴، تمام ۳۲ تیم حاضر در این تورنمنت بزرگ مشخص شدند. تیمهای مختلف از لیگهای معتبر جهانی در این رقابتها شرکت خواهند کرد که به ترتیب از قارههای مختلف صعود کردهاند. در مجموع، تیمهای مطرحی مانند رئال مادرید، منچسترسیتی، بایرن مونیخ، فلامنگو، الاهلی و الهلال در این دوره از جام جهانی باشگاهها حضور خواهند داشت. در این میان، تیمهای بزرگی همچون چلسی، پاری سن ژرمن و اینترمیلان نیز برای اولین بار یا بعد از مدتی طولانی در این رقابتها شرکت خواهند کرد. بهترین باشگاههای فوتبال از سرتاسر جهان در سال ۲۰۲۵ برای به دست آوردن جام جدید فیفا به رقابت با یکدیگر خواهند پرداخت. فیفا تورنمنت باشگاهی شاخص خود را بازسازی کرده است تا آن را بیشتر شبیه به جام جهانی سنتی کند و مرحله گروهی و پس از آن بازیهای حذفی برگزار شود. جام جهانی باشگاهها با حضور ۳۲ تیم در ۸ گروه چهار تیمی برگزار میشود. تیمهای هر گروه به صورت رفت و برگشت با یکدیگر بازی میکنند و دو تیم برتر به مرحله حذفی رقابتها یا یک شانزدهم نهایی راه مییابند. مرحله حذفی شامل سه مرحله (دور شانزدهم نهایی، یک چهارم نهایی و نیمه نهایی) پیش از فینال است. در بازیهای مرحله حذفی، در صورت مساوی بودن نتیجه پس از زمان عادی، وقت اضافه گرفته میشود. اگر برنده بعد از وقت اضافه مشخص نشود، ضربات پنالتی برای تعیین برنده برگزار میشود.
نسخه قبلی
جام جهانی باشگاهها در قالب کنونی در سال ۲۰۰۰ شروع به کار کرد و تلاش داشت رقابتی میان باشگاههای مختلف در سراسر جهان ایجاد کند. با این حال جانی اینفانتینو، رئیس فیفا مدتهاست که وعده داده این مسابقات را در قالبی گستردهتر و با حضور تیمهای بیشتری برگزار نماید. در آخرین دورهاین مسابقات، تنها ۷ تیم در مراکش در ماه فوریه با یکدیگر دیدار کردند که در نهایت، رئال مادرید به عنوان قهرمانی دست یافت.
سهمیه قارهها در جام باشگاههای جهان
قاره اروپا با ۱۲ سهمیه بیشترین نماینده را در جام باشگاههای جهان خواهد داشت. پس از اروپا، آمریکای جنوبی، آسیا و آفریقا دارای بیشترین نماینده در این تورنمنت باشگاهی خواهند بود. البته ذکر این نکته الزامی است که هر کشور نهایتا دو نماینده در این مسابقات خواهد داشت که در ادامه به چگونگی انتخاب این باشگاهها میپردازیم.
• اروپا: ۱۲ باشگاه
• آمریکای جنوبی: ۶ باشگاه
• آسیا: ۴ باشگاه
• آفریقا: ۴ باشگاه
• آمریکای شمالی: ۴ باشگاه
• اقیانوسیه: ۱ باشگاه
• کشور میزبان: ۱ باشگاه
۳۲ تیم رقابت کننده برای جام باشگاههای جهان عبارتند از:
چلسی (انگلستان)
رئال مادرید (اسپانیا)
منچسترسیتی (انگلستان)
بایرن مونیخ (آلمان)
پاری سن ژرمن (فرانسه)
اینترمیلان (ایتالیا)
اف سی پورتو (پرتغال)
بنفیکا (پرتغال)
دورتموند (آلمان)
یوونتوس (ایتالیا)
اتلتیکو مادرید (اسپانیا)
ردبول سالزبورگ (اتریش)
الاهلی (مصر)
ویداد (مراکش)
اسپرنس (تونس)
سانداونز ماملودی (آفریقای جنوبی)
الهلال (عربستان سعودی)
اوراوا ردز (ژاپن)
العین (امارات متحده عربی)
اولسان هیوندای (کره جنوبی)
باشگاه لئون (مکزیک)
رایادوس (مکزیک)
پاچوکا (مکزیک)
سیاتل ساندرز (آمریکا)
پالمیراس (برزیل)
فلومیننزه (برزیل)
فلامنگو (برزیل)
ریورپلاته (آرژانتین)
بوکا جونیورز (آرژانتین)
اوکلند سیتی (نیوزیلند)
میامی (آمریکا)
و بوتافوگو (برزیل)
قوانین جدید
با افزایش تعداد تیمها، ناگزیر مدت زمان برگزاری مسابقات هم افزایش خواهد یافت و به همین دلیل فیفا قصد دارد هر چهار سال این تورنمنت را برگزار کند تا از تداخل این مسابقات با بازیهای ملی ماه فوریه جلوگیری شود. یکی از قوانین جدیدی که فیفا برای جام جهانی ۳۲ تیمی در نظر گرفته، حذف وقتهای اضافه از بازیهایی است که در وقتهای معمول با تساوی به پایان میرسند. بر این اساس، بازیهای مراحل حذفی – از یک هشتم تا فینال – یا در ۹۰ دقیقه تمام خواهند شد یا در ضربات پنالتی. منطقی که برای این قانون در نظر گرفته شده، رعایت حال بازیکنان و جلوگیری از فشار بیشتر روی آنها در پایان فصل و جلوگیری از آسیب رسیدن به آنان برای حضور در بازیهای ملی است.
پیامد دیگر تغییر شیوه برگزاری جام جهانی باشگاهها، قطعی شدن انقضای جام کنفدراسیونها است. فیفا از سال ۲۰۱۷ یعنی یک سال قبل از برگزاری جام جهانی روسیه، جام کنفدراسیونها را برگزار نکرده است، اما هرگز مشخص نشد که آیا در سالهای آتی این جام به تقویم بازیهای فیفا بازخواهد گشت یا نه که با آغاز دوره جدید جام جهانی باشگاهها از سال ۲۰۲۵، پرونده جام کنفدراسیونها به صورت حتمی و رسمی و برای همیشه بسته خواهد شد.
تمدید موقت
فیفا قوانین نقل و انتقالات بازیکنان را به صورت موقت تغییر داد تا به باشگاهها اجازه دهد در آستانه جام جهانی باشگاهها، در کنار جذب بازیکنان جدید، به همکاری با ترکیب فعلی خود نیز ادامه دهند. این تصمیم به دنبال درخواست باشگاههای بزرگ جهان از جمله رئال مادرید، منچسترسیتی، بایرن مونیخ و پاری سن ژرمن گرفته شد، یعنی تیمهایی که با توجه به اتمام قرارداد تعدادی از بازیکنان کلیدی، با چالش سختی مواجه شده بودند. با این تغییر قوانین، بازیکنانی که قراردادشان در پایان فصل جاری به پایان میرسد، میتوانند از اول ژوئن تا دهم ژوئن قرارداد جدیدی با باشگاههای شرکت کننده در جام جهانی باشگاهها امضا کنند. این بدان معناست که ستارههایی مانند کوین دی بروین، محمد صلاح، ترنت الکساندر آرنولد، ویرجیل فن دایک، جاشوا کیمیش، آلفونسو دیویس، لوکا مودریچ و دنی کارواخال، حالا وضعیت مشخص تری درباره آینده خود خواهند داشت. آنها در کنار گزینه ادامه همکاری با باشگاه فعلی، میتوانند برای تیمهایی که در تورنمنت جدید فیفا حاضر هستند، به میدان بروند.
فیفا قصد دارد تمام تیمهای شرکت کننده با قویترین ترکیب ممکن خود در این تورنمنت حاضر شوند. نهاد اداره کننده فیفا اجازه نمیدهد هیچ تیمی با توجیه نقل و انتقالاتی یا استراحت، بازیکنانش را از لیست خارج کند. اگر ستارهای مانند کوین دی بروین قراردادش در ۳۰ ژوئن با منچسترسیتی به پایان میرسد، ایده تمدید دو هفتهای قرارداد او مشکلی نخواهد داشت.
جریمه نقدی برای استفاده نکردن از بازیکنان اصلی
فیفا قوانین سختگیرانه جدیدی برای رقابتهای جام جهانی باشگاهها که تابستان ۲۰۲۵ در آمریکا برگزار خواهد شد، تصویب کرده است. باشگاههایی که قدرتمندترین تیم خودشان را به زمین نفرستند، با جریمه۴۴۵ هزار پوندی مواجه خواهند شد. همچنین مالکان نمیتوانند سهامی در بیش از یک باشگاه حاضر در این رقابتها داشته باشند.
قوانین ورود و تعداد بازیکنان حاضر در لیست تیمها هم مشخص شدهاند: تیمها باید سه تا پنج روز پیش از نخستین بازی خود در اردوی مشخصشدهمستقر شوند. لیست اولیه تیمها میتواند شامل ۵۰-۲۶ بازیکن شود. لیست نهایی شامل ۳۵-۲۶ بازیکن میشود. همچنین، فدراسیونهای فوتبال میتوانند پنجره نقل و انتقالاتی ویژهای بین ۱۰-۱ ژوئن برای تیمهای حاضر در این رقابتها باز کنند. باشگاهها در فاصله ۲۷ ژوئن تا ۳ ژوئیه، میتوانند حداکثر دو بازیکن به لیست خودشان اضافه کنند. بازیکنان حاضر در رقابتها هم فقط برای یک باشگاه میتوانند بازی کنند.
بازگشت لیونل مسی به مسابقات جهانی
جام جهانی باشگاههای سال ۲۰۲۵ با حضور لیونل مسی و اینترمیامی برگزار میشود و این تیم میزبان بازی افتتاحیه این تورنمنت ۳۲ تیمی خواهد بود. میامی که رکورد امتیازی فصل عادی لیگ آمریکا را به ثبت رسانده، تیم یکی مانده به آخر تورنمنت جام جهانی باشگاههاست که خرداد و تیر آینده در سراسر آمریکا برگزار میشود. آمریکا به عنوان میزبان باید نمایندهای در شکل جدید جام جهانی باشگاهها میداشت و فیفا به جای انتخاب قهرمان فصل در دیدار ۱۶ آذر، تیمی را انتخاب کرد که در یک پروسه ۳۴ مسابقهای بالاترین امتیاز را به دست آورده است. مسی از اواسط سال ۲۰۲۳ به میامی رفته و این تیم را به قهرمانی جام اتحادیه رسانده، اما جادوی او برای آنکه سال قبل به پلیآف برسند، کافی نبود. با این حال در نخستین فصل کامل مسی، رکورد امتیازی را شکسته و به عنوان سید اول به پلیآف صعود کردهاند. فوق ستاره آرژانتینی نیمه اول سال ۲۰۲۴ را به دلیل مصدومیت از دست داد، اما در بازگشت جبران کرده و در ۱۹ بازی ۲۰ گل زده است.
با این حال فیفا به دلیل اهدای سهمیه جام جهانی باشگاهها به اینتر میامی مورد انتقاد قرار گرفته است. تصمیمی که از همان ابتدا بحث برانگیز بود، حالا به دلیل جدیدی برای انتقاد از سیاستهای فیفا تبدیل شده است. اینتر میامی که به دستور شخصِ رئیس فیفا یعنی جیانی اینفانتینو سهمیه جام جهانی باشگاهها را دریافت کرده بود، در همان دور اول از پلی آف MLS حذف شد. اینتر میامی فصل عادی MLS (که کسب رتبه اول در آن هیچ معنایی ندارد و دستاورد حساب نمیشود) را با شکستن رکورد امتیازگیری تاریخ آن فتح کرد، اما فایده این کار چیست؟ حذف در دور اول پلی آف به معنای این است که شما بهترین تیم نیستید. این منطق ورزشهای آمریکایی است. حالا هر تیمی که حدوداً یک ماه دیگر و پس از پایان پلی آف MLS قهرمان بالاترین سطح فوتبالِ آمریکا لقب بگیرد، حق دارد به تصمیم فیفا اعتراض کند. منطق حکم میکند که قهرمان MLS به جام جهانی باشگاهها برود، نه تیمی که فقط سید اول فصل عادی را به خودش اختصاص داده است.
عرفان خماند