رئیس واقعی فدراسیون فوتبال کیست؟

کیهان ورزشی-
درباره ظرفیت بالا و استعداد فراوان و ذیقیمت در اکثر رشته های ورزشی، کمتر اهل فن و کارشناسی شک دارد و هرکسی با ورزش ایران سروکار واز آن شناخت داشته باشد، بر این امر که این ورزش از حیث مادی و انسانی از توان بالا واستعداد غیر قابل انکاری برای پیشرفت برخوردار است، صحه می گذارد و بر آن گواهی می دهد اما چنانکه بارها از سوی همین کارشناسان و اهالی فن گفته شده، اگر سرعت پیشرفت ورزش مطلوب و مطابق انتظار نیست، دلیل آن را باید در مسائل ساختاری و تشکیلاتی دید که عنان و اختیار ورزش را در دست گرفته و خیلی وقت ها و در بسیاری جاها ترمز پیشرفت ورزش را می کشد و یا آن را از نفس انداخته و موجب توقف و درجا زدن می شود. انتقاد اصلی و مهمی که از سوی کارشناسان و دلسوزان بر مدیریت ورزش در اکثر دوره ها و مقاطع وارد آمده و می آید این است که آنها برای اصلاح ساختار و برطرف کردن موانع درونی و رسوب کرده اقدامی نمی کنند و در برابر عاملان و مسببان و خلاصه جریاناتی که برای حفط جایگاه ومنافع خود خواهان حفظ ساختار فعلی و نظام تشکیلاتی ناکارآمد هستند، برخورد قاطع و برنامه ریزی موثری ندارند و به این وضع رضایت داده و در برابر مسببان آن واداده و منفعل عمل می کنند.
بارها نوشته ایم و در این باره به سهم خود و از روی وظیفه هشدار داده ایم که با تکیه و نگاه به واقعیات غیر قابل کتمان، در ورزش جریانات و عناصر وباندهایی رسوخ کرده اند که جایگاه و منافع خود را در حفظ وضع موجود و جلوگیری از هر گونه تحول ساختاری و به زبان ساده تر و روان تر، سامان نیافتن تشکیلاتی ورزش می دانند.
اگر تعارف را کنار بگذاریم باید بگوییم متاسفانه این باندها و جریانات اداره کنندگان اصلی ورزش هستند و طی سال ها - خاصه در دو دهه اخیر - بر قدرت و نفوذ و تاثیرگذاری خود افزوده اند. این باندهای نفوذی و منفعت جو و اختاپوسی با استفاده از ابزاری که در اختیار دارند، اجازه نمی دهند مدیریت هایی که برای ایجاد تحول در ورزش گام به این عرصه می گذارند، کاری از پیش ببرند وتحول و تغییر معناداری ایجاد کنند. سروسامان گرفتن ورزش و نظم ونسق یافتن سازکار آن را چنان با مانع تراشی و غوغاسالاری و... فرسوده کننده می سازند که دلسوزان یا ناکام و شکست خورده میدان خدمت و کار کردن را ترک کنند و یا دست از ایده ها و برنامه های خود بردارند و مطیع خواسته ها و تمنیات آن باندها و جریانات شوند!
همه می دانیم که سپردن کار دست کاردان و شایسته ها اگر چه به نفع ورزش ومطلوب ورزشدوستان است اما به ضرر باندهای منفعت جو و انگل مآب تمام می شود. به همین دلیل آنها با چنگ ودندان مقابل مدیران تحول خواه و برنامه های اصلاحی وساختاری مقاومت می کنند و... این وضعیت تشکیلاتی و حتی اجرایی ورزش ماست و تنها کسانی که خود را به خواب زده اند، می توانند این واقعیت را کتمان کنند.
در این باره و برای اثبات این واقعیت تلخ و ناخوشایند نمونه های زیادی در دست است که به بسیاری از آنها در وقت خود پرداخته ایم. شاید آخرین و تازه ترین آنها استعفای آقای مجید جلالی است که صریحا وبه طور قاطع ادعاهای ما را ثابت می کند. آقای جلالی با کلی برنامه و ایده و پیشنهاد، کمتر از دو سال قبل همکاری خود را با فدراسیون آغاز کرده بود. او هفته پیش از کلیه سمت های خود استعفا داده و لب کلام ایشان هم این بوده که" مجموعه نظام مهندسی فوتبال به گونه ای است که یک نفر هر چقدر هم وارد باشد، نمی تواند برای اصلاح وضع فوتبال اقدام مثبتی انجام دهد." یا اینکه: " با این تشکیلات ونظام مهندسی در فوتبال خیلی مشکل است که کار موثری برای آن انجام دهیم." و باز: " این همه مشکلات در فوتبال داریم ولی برای حل مشکلات وارد هر بخشی که می شویم نظام تشکیلاتی مانع از حل مشکل می شود!" و...
حتما خوانندگان عزیز و علاقه مندان پیگیر اخبار ورزش از این مصاحبه اطلاع دارند و ما نیز در صفحات همین شماره به طور مفصل منعکس کرده ایم، مصاحبه ای که وقتی آن را تحلیل محتوا می کنیم، این نتیجه به دست می آید - و ما بارها بر آن تاکید کرده ایم - که کسانی ، باندها و جریاناتی هستند که به خاطر حفظ منافع نامشروع و جایگاه های غصبی خود " نمی گذارند" کاروبار ورزش، سامان یابد و روال و روند امور و برنامه ها و اقدامات در جهت منافع ورزش و انتظارات طرفداران آن پیش برود. بر همین اساس هم بوده و هست که هرگاه تغییر وتحولی در سطح مدیریت های ورزش اتفاق افتاده، بزرگترین و مهمترین خواسته ما از آنها این بوده که با اصلاح ساختارها و رفع موانع و دفع جریانات مزاحم و آویزان، راه را برای ایجاد تحول هموار کنند.
هفت، هشت ماه پیش وقتی وزیر ورزش با کسب رای اعتماد از مجلسیان، کار خود را شروع کرد، همین خواسته و مطالبه را که اتتظار اهالی ورزش هم هست مطرح کردیم. خود ایشان نیز حرف هایی در این باره زد اما براساس واقعیات و در یک قضاوت منصفانه باید بدون تعارف عرض کنیم که در عمل هیچ اقدام اصلاحی صورت نگرفته و " در"ُ ورزش کماکان بر همان پاشنه قبلی می چرخد و خیلی جاها ملاک هایی مثل باندبازی، رفیق بازی، همشهری گرایی و... جای شایسته سالاری، لیاقت و کاردانی را گرفته است.
باز برهمین مبنا بوده که وقتی دو، سه ماه پیش، رئیس فدراسیون فوتبال مجددا برای این سمت انتخاب شد نوشتیم که ایشان باید با تکیه بر تجربیات ویافته های خود طی سال های گذشته، دست به اصلاحات اساسی بزند و با قاطعیت،عناصر مزاحم و جریانات آویزان و مانع تراش را از سر راه بردارد و... اما اینجا هم می بینیم اتفاق تازه و در خور توجهی نیفتاده و از رئیس فدراسیون فوتبال - طبق اظهارات آقای جلالی که بالاتر آمد - عملا در برابر جریانات اختاپوسی و پدرخوانده و دلالی که برای فوتبال تعیین تکلیف کرده و حال و روز آن را به اینجا کشانده اند، کاری ساخته نیست چون رئیس و صاحب اختیار اصلی، نه ایشان بلکه همان باندهای دلالی و اختاپوسی رخنه کرده و حالا حاکم شده بر این رشته هستند!
آیا از حرف های آقای جلالی چیزی غیر از آنچه ما می فهمیم، دستگیر خواننده می شود؟ "از حمایت های رئیس فدراسیون تشکر می کنم اما نظام تشکیلاتی فوتبال اجازه کار کردن نمی دهد و... وقتی وارد کار شدم دیدم نمی توانم در هیچ بخشی کاری انجام دهم ... ایده های زیادی داشتم ولی الان می بینم که زیاد نمی توان کاری انجام داد..."
بار دیگر تاکید و یادآوری می کنیم که در خیلی از جاهای ورزش و خاصه رشته هایی مثل فوتبال، جریانات منفعت جو و نا اهل و دلالی گستاخ و ریسمان پاره کرده، تکلیف آن رشته را در سطوح مختلف ( از باشگاهی تا ملی) تعیین می کنند و رئیس فدراسیون و سایر مقامات رسمی عملا " هیچکاره" هستند. این واقعیتی است که نمی شود کتمان کرد و نجات و ساماندهی اوضاع ورزش و رشته ای مثل فوتبال در گروی تغییر آن است.
سید محمدسعید مدنی





