PDF نسخه کامل مجله
چهارشنبه ۰۳ بهمن ۱۴۰۳ - January 22 2025
کد خبر: ۸۴۹۳۱
تاریخ انتشار: ۰۶ اسفند ۱۴۰۲ - ۱۵:۴۸

وظایفی که به آن عمل نمی شود!

وظایفی که به آن عمل نمی شود!

وزیر محترم ورزش در نشست هیات اجرایی المپیک نکاتی را مطرح کرد که با تحلیل محتوای آن ، تاکید بر روی دو نکته یا اصل روشن می شود. نکته اول ، لزوم رعایت ارزش های فرهنگی و اخلاقی و نکته بعد، تاکید بر برنامه داشتن برای آینده.وقتی وزیر ورزش می گوید:" یکی از وظایف اصلی ما توجه به معنویت و ارزش هاست" و همچنین " توجه به ارزش ها جزو وظایف اصلی مدیران ما محسوب می شود" یعنی ایشان به اهمیت فرهنگ و رعایت ارزش های فرهنگی در ورزش واقف است و عمل به آنها را جزو" وظایف اصلی" مدیریت ورزش می داند. آقای وزیر برای تحکیم سخن و منطق خود در این باره و تاکید بر یکی از اصلی ترین وظایف مدیران ورزش ، اضافه می کند : " وقتی رهبر انقلاب در مباحث مختلف به مسائل فرهنگی اشاره می کنند، ما نیز وظیفه داریم این مسائل را پیگیری کنیم." تردیدی نیست که از شنیدن و خواندن این سخنان، اهالی ورزش و نشریه ای مثل کیهان ورزشی - که سال های سال است بر اهمیت موضوع فرهنگ و نقش آن در پیشرفت همه جانبه ورزش ایران و ارتقای آن در عرصه بین المللی تاکید می کند و پای می فشارد - خشنود و امیدوار می شوند اما نکته دردآور و مهم اینجاست که متاسفانه موضوع فرهنگ و ارزش های فرهنگی در ورزش ما آنطور که لازم است جدی گرفته نشده و در واقع متولیان تاکنون این" وظیفه مهم و اصلی" خود را آنچنان که باید انجام نداده اند. حال که این سخنان را از زبان وزیر ورزش می شنویم( البته قبلا هم از زبان وزیران و روسای قبلی ورزش شبیه آن را شنیده بودیم) به طور طبیعی و عقلایی انتظار داریم که در دوران مدیریت ایشان حرکت عمده و ملموسی در جهت اهمیت دادن و توجه کردن به مسائل فرهنگی، معنوی و ارزش های منبعث از آنها صورت بگیرد و مدیران ورزش - چنانکه آقای هاشمی هم تاکید کرده است - " توجه به ارزش ها را جزو وظایف اصلی خود" به حساب آورند. بارها نوشته و در اینجا نیز تاکید می کنیم که عدم پیشرفت بایسته ورزش و همچنین خیلی از باخت ها( از جمله ناکامی اخیر فوتبال) بیشتر ریشه در مسائل فرهنگی و اخلاقی و رفتاری ما دارد تا در مسائل فنی و تاکتیکی و فیزیکی و ... باز تاکید می کنیم در هیچ جای دنیا ورزش و هر امر دیگری پیشرفت نکرده و قوی نشده ، مگر آنکه موضوع فرهنگ و اخلاق جدی گرفته شده باشد. تحلیل عوامل عدم پیشرفت ورزش ایران و همچنین اتفاقاتی که برای تیم ملی فوتبال در قطر افتاد ، صرفا بر روی مسائل فنی و تاکتیکی و ... تاکید دارد و بحث های اخلاقی و فرهنگی که مستقیما بر ذهن و روان ورزشکاران ما اثر می گذارند، یا از سر ناآگاهی است یا به عمد و برای پیدا نشدن علت العلل ناکامی ها و شکست ها.

نکته دیگری که از سخنان آقای وزیر می شود دریافت کرد ، تکیه ایشان بر روی " برنامه ریزی" و برنامه داشتن و قدر فرصت ها را دانستن و زمان را از دست ندادن است. این نکته را می شود از این سخن ایشان برداشت کرد که می گوید : " باید در کنار توجه به المپیک و پارالمپیک ( که تابستان آینده برگزار می شود) نگاهی جدی به بازی های آسیایی و پارا آسیایی دور بعد داشته باشیم ( که سه سال دیگر برگزار خواهد شد). موضوع " برنامه داشتن" و برنامه ریزی برای رسیدن به اهداف و تحقق انتظارات، یک اصل مهم و امری بدیهی است که متاسفانه در ورزش ما چنانکه باید، جدی گرفته نشده و اگر بخواهیم بی تعارف سخن بگوییم، اصولا چیزی به نام " برنامه " در ورزش ما معنا و مفهوم ندارد و خیلی از مسائل به شیوه " شب امتحانی" و" دقیقه نود"ی حل می شود و معلوم است که چنین شیوه های" حل کردن" ، چقدر علمی و کارساز و سازنده است!

این سخنی تکراری است . بارها به سهم خود نوشته ایم که تفکر و شیوه های حاکم مدیریتی و اداره ورزش مستعد و بالقوه توانای ما بر مبنای" روزمرگی" و " باری به هرجهت" قرار دارد ، نه برنامه های کوتاه و میان و بلند مدت. در این ورزش همه چیز عملا به تقدیر و شانس و اقبال واگذار شده است، چنانکه سرمربی تیم ملی فوتبال در اظهارات اخیر خود تقریبا هیچ انتقاد و نقصی را که کارشناسان دلسوز مطرح می کنند ، نمی پذیرد و علت ناکامی را " بدشانسی" ( و حداکثر اشتباهات فردی) می داند!غافل از آنکه بنا بر آموزه های مکتبی و داده های علمی، آنچه را که ما شانس و تصادف و... می دانیم ، خود مبتنی بر قوانین و وابسته به شرایط و لوازمی است که در صورت تحقق آنها، رخ می دهند و چهره می بندند و... باری ، در دنیایی که بر آن حساب و کتاب حاکم است و " هیچ برگی" بی حساب و برنامه از درخت نمی افتد " ولا تسقط ورقه..."، نمی شود بدون برنامه ریزی و صرفا با حرف زدن - آن هم حرف های بی عمل - و بدتر از آن ، با اعمال ناحسابی و درست برعکس و حتی ضد آن حرف های حسابی ، به نتیجه و هدف رسید. امیدواریم آقای هاشمی در دوران زودگذر مسئولیت خود به حرف های حسابی و اصول ثابت شده و کارسازی مثل اهمیت فرهنگ و لزوم رعایت ارزش های اخلاقی و معنوی و همچنین آینده نگری و برنامه ریزی عمل کند و حداقل در این باره شروع کننده باشد و گام های اولیه را بردارد و ورزش ما را در مسیر اصلاح و تحول و قوی شدن قرار دهد ، چرا که " ایران قوی " ، شایسته " ورزش قوی" است . ان شاءا...

*سیدمحمدسعید مدنی

پربازدید ها
آخرین اخبار