قانون یا مصلحت؟ آزمون بزرگ فدراسیون فوتبال در پرونده بیرانوند

کیهان ورزشی-
این روزها مهمترین خبر فوتبال ایران، به پرونده عجیب شکایت باشگاه پرسپولیس از علیرضا بیرانوند بازمیگردد؛ شاید عجیبترین پرونده در تاریخ فوتبال ایران. پروندهای که مهدی تاج، رئیس فدراسیون فوتبال، وعده داده «بهزودی» رأی آن صادر خواهد شد ولی واقعیت این است که در یک سال گذشته بارها این «بهزودی»ها را شنیدهایم، بیآنکه خبری از رأی نهایی باشد.
در همین راستا، هفته گذشته جلساتی در فدراسیون فوتبال برگزار شد تا شاید با میانجیگری تاج، توافقی میان دو باشگاه پرسپولیس و تراکتور حاصل شود. هدف این بود که پرونده با محرومیتی چندماهه برای بیرانوند بسته شود تا این دروازهبان برای حضور در جام جهانی پیشرو مشکلی نداشته باشد. با این حال، گزارشها نشان میدهد مذاکرات به نتیجه نرسیده و پرسپولیسیها حاضر به کوتاه آمدن نشدهاند؛ حتی با وجود اینکه گفته میشود تراکتور آمادگی پرداخت میلیاردها تومان غرامت را دارد.
اما فارغ از اینکه سرنوشت این پرونده چه خواهد شد، باید یک بار برای همیشه تکلیف اینگونه «مصلحتاندیشیها» روشن شود. فوتبال ایران نیازمند اجرای بیکموکاست قانون است. این که بیرانوند است یا هر بازیکن دیگری ـ حتی اگر لیونل مسی باشد ـ تخلف، تخلف است و باید مطابق قانون با آن برخورد شود.
تا زمانی که مدیران ارشد فوتبال، بهجای اجرای قانون، بهدنبال «کدخدامنشی» باشند، بیقانونی در فوتبال ایران ادامه خواهد داشت و بازیکنانی مانند بیرانوند، بدون در نظر گرفتن عواقب اقداماتشان، در مسیر قانونگریزی گام برمیدارند. فدراسیونی که بارها نشان داده در اجرای قاطع قانون ناتوان است، اینبار هم بهجای پرداختن به اصل ماجرا، بهدنبال پاک کردن صورت مسئله رفته است.
فرافکنی به سبک مدیران استقلال؛ تقصیر هوادار است!
مدیران باشگاه استقلال همچنان درک درستی از وضعیت نابسامان تیمشان و دغدغههای بهحق هواداران ندارند. یا به اشتباه روی صندلیهای مدیریتی تکیه زدهاند یا آنکه با علم به درست و نادرست، عمداً مسیر غلط را انتخاب میکنند؛ که در هر دو حالت، لزوم یک بازنگری و تغییر اساسی در ساختار مدیریت باشگاه بیش از هر زمان دیگری احساس میشود.
بهتازگی علی تاجرنیا، رئیس هیأتمدیره استقلال، در جمعی از هواداران معترض سخنانی مطرح کرده که بهروشنی از وجود اختلافات درونی میان مدیران باشگاه حکایت دارد. اینکه نفر اول هیأتمدیره اذعان میکند برخی از تصمیمات اشتباه، حاصل فشارهای بیرونی بوده، نه تنها پاسخی منطقی نیست بلکه در واقع پاک کردن صورت مسئله و نوعی فرافکنی است.
اظهارات او درباره سیدحسین حسینی نیز در همین چارچوب قابل بررسی است. تاجرنیا در کمال تعجب، توپ را به زمین هواداران انداخته و مدعی شده که آنها دیگر این بازیکن را نمیخواهند! این نوع سخن گفتن نشان میدهد که نه تنها هیچکس در استقلال مسئولیت عملکرد خود را بر عهده نمیگیرد بلکه در زمان پاسخگویی، حقیقت نیز قربانی مصلحتاندیشیهای مدیریتی میشود.
در چنین فضای آشفته و بیثباتی، جای تعجبی ندارد که رئیس هیأتمدیره، بهجای پذیرش قصور و اشتباهات مدیریتی خود و همکارانش، هواداران را مقصر جلوه دهد، اما این روش نه تنها صورت مسئله را پاک نمیکند بلکه شکاف میان مدیریت و بدنه هواداری را هر روز عمیقتر خواهد کرد.
شاهکاری دیگر در باشگاه استقلال: بازهم دلالها نقشآفرینی کردند؟!
در حالی که سخنگوی باشگاه استقلال بار دیگر با سخنان نسنجیده و عجولانه خود سوژه رسانهها شد، دو واکنش مهم به این اظهارات شکل گرفت. نخستین واکنش از سوی سید حسین حسینی، کاپیتان بلاتکلیف استقلال بود که در پیامی مستقیم خطاب به خانم سخنگو نوشت: "دیگر درباره من صحبت نکنید وقتی واقعیت را به مردم نمیگویید... ".
اما عجیبترین واکنش، مربوط به ریکاردو ساپینتو، سرمربی پرتغالی استقلال بود؛ آن هم در ماجرای خرید جنجالی عیسی آلکثیر. در حالی که سخنگوی باشگاه اعلام کرده بود با این بازیکن قرارداد یکساله امضا شده، خبرگزاری تسنیم در گزارشی نوشت:
"پیوستن عیسی آلکثیر، مهاجم فصل گذشته پرسپولیس، به استقلال سر و صدای زیادی به پا کرد. هواداران هر دو تیم موضعگیری تندی نسبت به این انتقال داشتند. هواداران استقلال نیز به دلیل برخی رفتارهای گذشته آلکثیر، از این انتقال استقبال نکردند.
طبق اعلام هیاتمدیره و سخنگوی باشگاه، این بازیکن با نظر مستقیم ساپینتو جذب شده بود، اما روز گذشته، سرمربی استقلال در تماس با مدیران باشگاه اعلام کرد که آلکثیر را نمیخواهد! گفته میشود ساپینتو تصور نمیکرد این خرید با چنین موجی از انتقاد مواجه شود و به همین دلیل خواستار لغو آن شده است. با این حال، باشگاه با این بازیکن قرارداد بسته و او طبق برنامه باید امروز (چهارشنبه) در تستهای پزشکی ایفمارک شرکت کند. "
این تناقض آشکار، گواهی بر بینظمی و تصمیمهای سردرگم در استقلال است؛ مسائلی که نشان میدهد نباید فصل آرام و موفقی برای آبیها متصور بود.
از سوی دیگر، این ماجرا بار دیگر شبههناک بودن روند نقلوانتقالات در استقلال را پررنگتر کرد. اگر جذب بازیکنی بدون هماهنگی با سرمربی صورت گرفته باشد، یادآور اتفاقات فصل گذشته است؛ جایی که دو بازیکن خارجی بدون موافقت کادر فنی به استقلال آمدند، هرگز برای تیم به میدان نرفتند و در نهایت با شکایت خود، باشگاه را متحمل ضرر سنگینی کردند.
همه اینها تنها یک معنا دارد: نقش پررنگ دلالها در تصمیمات باشگاه استقلال، بهویژه در حوزه نقلوانتقالات، همچنان ادامه دارد.
حمید ترابپور