PDF نسخه کامل مجله
چهارشنبه ۰۱ اسفند ۱۴۰۳ - February 19 2025
کد خبر: ۸۹۳۵۱
تاریخ انتشار: ۲۱ بهمن ۱۴۰۳ - ۱۳:۲۴

"تماشاگر" ، فراموش‌شده ورزش

کیهان ورزشی- 

 

" امروز جلسه‌ای برگزار می‌شود و رئیس فدراسیون فوتبال و مسئولین مرتبط در این جلسه حضور خواهند داشت. قطعا تدابیری می‌اندیشیم که اصلاحیه مناسبی انجام دهیم تا شاهد جریحه دار شدن احساسات مردم نباشیم. " اینها بخشی از صحبت‌های وزیر ورزش در واکنش به بازی پرحاشیه پرسپولیس - تراکتور است. هرچند که تا زمان نگارش این مقاله خبری از تدابیر و تصمیمات جلسه مورد اشاره آقای وزیر به دست و گوش ما نرسیده، اما مثل همه کسانی که سروکاری با ورزش دارند و دل شان برای آن می‌سوزد و با توجه به بعضی از اتفاقات ناخوشایند و خطرناک، نسبت به آینده نگران هستند، امیدواریم نتایج وتصمیمات جلسات کذایی به شکل واقعی بر حال و روز ورزش - و خاصه رشته‌هایی مثل فوتبال که سخت از حیث اخلاقی و فرهنگی آسیب دیده و آفت زده هستند - تاثیر بگذارد، به طوری که به قول وزیر دیگر شاهد جریحه دارشدن احساسات مردم نباشیم. بدون تعارف مردم و جامعه علاقه‌مند از حضور در فضای ورزش و ورزشگاه‌ها لذت نمی‌برند و در این محیط که می‌تواند در ارتقای روحیه ونشاط اجتماعی نقش بسیار مهم وکارکرد بسیار تاثیرگذاری داشته باشد، به دلایل مختلف واز جنبه‌های متفاوت فنی و فرهنگی و... احساس رضایت نمی‌کنند. در این اماکن به انتظاراتی که دارند، پاسخ داده نمی‌شود. مثلا در همان بازی اشاره شده علی رغم اینکه با استقبال گرم تماشاگران مواجه شد و از حیث فنی قابل قبول بود و تیمی برد و دیگری باخت و...، اما اتفاقات ناخوشایند حاشیه‌ای سخت توی ذوق همه زد و آسیب دیدگی شدید چشم یک جوان هوادار و... اصل بازی را تحت الشعاع قرار داد و... خلاصه بار دیگر حواشی غیر اخلاقی و تاسفبار ورزش بر اصل ماجرا و متن آن چربید. 


همین هفته گذشته، در حالی که حدود ۶۰ هزار تماشاگر با شور و اشتیاق سکو‌های ورزشگاه آزادی را پر کرده و به امید پیروزی بر مهمان، یکسره و بی امان به تشویق تیم خود پرداختند، در پایان وقتی نتیجه مطلوب به دست نیامد و انتظاراتی که از حیث " فنی" داشتند، برآورده نشد، سرخورده و کسل و با اعصابی به هم ریخته ورزشگاه را ترک کردند.


 این دومثال تازه و دم دستی را آوردیم تا معلوم شود اینکه می‌گوییم تماشاگر و جمعیت علاقه‌مند لذت نمی‌برد و ورزش در خیلی جا‌ها و میادین انتظارات منطقی وتوقعات به حق او را برآورده نمی‌کند، حرفی از سر احساسات یا بدبینی و منفی بافی نیست. راست است که احساسات تماشاگران و علاقه‌مندان خیلی وقت‌ها جریحه دار می‌شود ولی نباید با این موضوع سرسری برخورد کرد و شانه بالا انداخت و از کنار آن به راحتی گذشت. 
خوشبختانه وقتی وزیر ورزش هم به این نکته اشاره می‌کند، معلوم است که اهمیت آن از نظر مدیران ارشد شناخته شده و روشن است. این سخن که " ورزش مال مردم است" و " ورزش بدون تماشاگر که نمود حضور مردم در این عرصه هستند، معنا و نمکی ندارد" هرچند تکراری و بدیهی است، اما مثل خیلی از حرف‌های درست و اصولی در عمل جدی گرفته نمی‌شود. اگر هدف در ورزش واقعا کسب رضایت مردم و شاد کردن دل آنها و پاسخگویی به توقعات منطقی باشد، بدون شک نحوه اداره و مدیریت، شکل و سیاق متناسب با این هدف و تحقق آن خواهد بود، اما واقعیت تلخ این است که خیلی جا‌ها در کار وبار مدیریتی ورزش ما، عنصر و عامل" تماشاگر " و هدف " کسب رضایت تماشاگر" و " پاسخگویی به خواسته‌ها و انتظارت او" یا اصلا معنا و مفهومی ندارد یا در اولویت چندم قرار گرفته است. 


در این باره نمونه‌ها فراوان است و بار‌ها و به کرات درباره آنها نوشته و به سهم خود هشدار و تذکر داده‌ایم، اما چون موضوع رضایت و انتظارات علاقه‌مندان از نظر مدیران ورزش و غیر ورزشی مهم نبوده، به آن اعتنایی نشده و لذا با گذشت زمان به جای اینکه شاهد حل ولو تدریجی مشکلات فنی و فرهنگی و اخلاقی و مدیریتی و... ورزش و رشته‌هایی مثل فوتبال باشیم، با اتفاقات ناخوشایند و نتایج بدتر مواجه هستیم! و باز تاکید می‌کنیم اگر فکری اساسی وتدبیری کارساز و قاطع برای این وضعیت نشود، به مراتب بدتر از این هم خواهد شدو خدای ناکرده اتفاقات تلخ‌تر و ناگوارتری هم رخ خواهد داد، مگر آن که تحولی اساسی در کاروبار مدیریتی ورزش چهره بندد. 


بدون رودربایستی و خیلی صریح - نمی‌دانیم برای دقیقا چندمین بار- می‌نویسیم که بسیاری از معضلات و مشکلات عدیده ورزش ریشه در ساز کار مدیریتی دارد و خیلی وقت‌ها ودر خیلی جاها، کسانی حوزه‌ها و مناصب مدیریتی را بر عهده دارند که نه ورزش را می‌شناسند، نه با اصول مدیریتی آشنا هستند، نه معنای مردم و جایگاه تعیین کننده آنها را به رسمیت می‌شناسند ونه معنای" جریحه دار شدن احساسات تماشاگر و علاقه‌مندان به ورزش" را می‌فهمند و... 


برای برهم زدن این وضعیت، باید از سوی مسئولان یک بار برای همیشه، بدون اهمال و وقت کشی کاری اساسی و اقدامی عملی و قاطع شود تا ورزش به معنای واقعی از چنگ فرصت طلبان و باند‌های اختاپوسی خارج شده و در خدمت مردم و منافع ملی قرار بگیرد.

 

سید محمد سعید مدنی

پربازدید ها
آخرین اخبار