PDF نسخه کامل مجله
جمعه ۱۰ فروردين ۱۴۰۳ - March 29 2024
کد خبر: ۶۱۵۶۳
تاریخ انتشار: ۱۹ دی ۱۳۹۹ - ۱۱:۵۳
کیهان ورزشی-

هجدهم دی ماه، به مناسبت زادروز عبدالله مجتبوی، کشتی گیر اسبق کشورمان، یادی می کنیم از این ورزشکار نامی که البته 9 سال است که جهان خاکی را ترک کرده است. عبدالله مجتبوی روز 18 دی ماه 1303 در خیابان بلورسازی شهر تهران به دنیا آمد. وی در کنار ضیاء و منصور میرقوامی‌ که اسم و رسمی در زورخانه‌های شهر داشتند، فنون کشتی پهلوانی را آموخت. پس از آن به زورخانه بازارچه نایب آقا رفت.
مجتبوی در جوانی با رشته کشتی زیر نظر حبیب الله بلور آشنا شد و در باشگاه نیرو و راستی هم تمرین می‌کرد و با همین تیم عازم عراق شد. سال 1326 در مسابقات آزاد قهرمانی کشور، با دوبنده تیم مشهد کشتی گرفت و در فینال به علی غفاری از تهران باخت. در سال 1328 باز هم غفاری حرف اول ایران را زد اما مجتبوی در یک وزن پایین‌تر، بالاخره قهرمان ایران شد.
همان سال در رقابت‌های اروپایی تیم‌های ایران از آسیا و مصر از آفریقا به عنوان مهمان حضور پیدا کردند. مجتبوی هم عضو تیم اعزامی بود. او در 67 کیلو به "ثروت مریچ" از ترکیه باخت اما بالاتر از "فیلایاماکی" از فنلاند، "گاریبالدو نیتزولا" از ایتالیا، "صیاد قندیل" از مصر، "یان کولز" بلژیکی و "رنه ژسنائو" از فرانسه روی سکوی دوم ایستاد. مجتبوی یکی از 5 ورزشکار ایرانی است که با پرچم این کشور به صورت رسمی موفق به کسب مدال از رقابت‌های اروپایی شده است
عبدالله مجتبوی و محمود ملاقاسمی به اتفاق غلامرضا تختی 2 سال پیاپی، هرکدام یک مدال جهانی و یک مدال المپیک در هلسینکی گرفته‌اند. مجتبوی در مسابقات جهانی 1951 هلسینکی روی سکوی سوم ایستاد. سال بعد برای این که مجددا به این شهر بازگردد، در رقابت‌های قهرمانی کشور کشتی نگرفت اما در انتخابی‌ها مقابل حسین عرب و امیر حمیدی، مردی که بعدا از عالیرتبه‌ترین اعضای فدراسیون جهانی نیز شد به پیروزی رسید. در المپیک هلسینکی ابتدا بر "الکسانتری کی‌سالا" از فنلاند غلبه کرد. این کشتی‌گیر سال قبل از آن مجتبوی را برده و خودش نایب قهرمان شده بود. "واسیلی ریبالکو" از شوروی نیز با امتیاز به مجتبوی باخت اما در شب‌های دوم و سوم دو پیروزی راحت مقابل "بیو اسکات" از استرالیا و "سوگو یامازاکی" از ژاپن کسب کرد. روز چهارم را در بهترین موقعیت جدول استراحت خورد تا بدون خستگی به مصاف "پر برلین" از سوئد برود که در این مرحله، نبرد سختی با "بیل اسمیت" آمریکایی از سرگذرانده بود. مجتبوی با غلبه بر حریف سوئدی، مطابق مقررات آن زمان فقط یک مساوی دیگر نیاز داشت تا قهرمان المپیک شود اما بی آن که امتیازی بگیرد به اسمیت باخت تا با همین شکست سوم شود.
بعد از هلسینکی، مجتبوی مربی تیم ملی شد. در المپیک بعدی که از حیث مرغوبیت مدال، بهترین دوره تاریخی کشتی ایران است، دستیار اول حبیب الله بلور بود.  مجتبوی 8 ماه نیز در پاکستان به سر برد تا در نقاط مختلف این کشور، کشتی آزاد را آموزش دهد. مدارک داوری‌اش را هم تکمیل کرد و قاضی رقابت‌های مهمی در دهه هفتاد میلادی بود. وی در بازی‌های المپیک 1956 ملبورن استرالیا، مربیگری تیم ملی کشتی آزاد کشورمان را نیز برعهده داشت. همچنین مدال نقره رقابت‌های ترکیه در سال 1949 میلادی را نیز درکارنامه افتخارات خود داشت. وی پس از انقلاب، مدیر سازمان رفاه ورزش شهرداری تهران شد و پایه‌گذار باشگاه آتش‌نشانی بود.
همچنین سال 1998 در جریان مسابقات جهانی تهران، یکی از پیشکسوتان پرچمدار در مراسم افتتاحیه بود. عبدالله مجتبوی دارنده دو مدال جهانی و المپیک 1952 هلسینکی در رشته کشتی آزاد، 23 دی ماه سال 1390 در تهران درگذشت.
روحش شاد و یادش گرامی.
*سعید حاجی بابایی
نام:
ایمیل:
* نظر:
پربازدید ها
آخرین اخبار